Enkele beroepschauffeurs trekken aan de alarmbel. Nu de horeca opnieuw sluit, sluiten ook de wegrestaurants. Dat betekent dat beroepschauffeurs weinig tot geen sanitaire voorzieningen zullen hebben noch aan eten zullen kunnen raken. Dat is rampzalig, zeker voor chauffeurs die een lange periode op de weg zitten. “Voeding en sanitaire voorzieningen zijn basisrechten van een mens, die fundamentele basisrechten worden door de regering nu geschonden voor de beroepschauffeur,” klinkt het bij een woordvoerder van Transporteffect. Daarom starten ze ook een petitie op. Die petitie vindt u hier. 

Vrijdag besliste het overlegcomité om de horeca opnieuw te sluiten. Alle cafés en restaurants moeten een maand dicht. Daarnaast is het verboden om van middernacht tot 5 uur ’s ochtends de woning te verlaten. Dat zet weer veel druk op de horecasector, maar één sector voelt zich volledig vergeten. De transportsector wordt door die maatregelen namelijk ook ernstig getroffen en ze voelen zich volledig in de steek gelaten.

Actie van Transporteffect.

Het begon eigenlijk al in Nederland. Toen daar alles sloot, werden beroepschauffeurs met een ernstig probleem geconfronteerd: geen voedingsvoorzieningen, geen sanitaire voorzieningen, geen mogelijkheid om te douchen of te verfrissen… Voor chauffeurs die meerdere dagen op weg zijn, is dit een ramp. Chauffeursnieuws en adviesplatform Transporteffect kwam daarom onmiddellijk in actie. Ze begonnen onmiddellijk een petitie om deze situatie aan te klagen.  

In Nederland begonnen Sandra & Rik Van Schaeren van Wegrestaurant Malden daarom een petitie. Die petitie werd al 12 duizend keer gedeeld en meer dan 6600 keer getekend. Transporteffect begint nu een gelijkaardige petitie in België. “Beroepschauffeurs kunnen niet thuis werken en zijn afhankelijk van de horecagelegenheden. De hardwerkende chauffeurs zijn juist zo belangrijk in deze tijden voor toelevering van producten zodat de mensen naar behoeften bediend kunnen worden. Vindt u ook dat deze beroepsgroep een ontheffing moet krijgen zodat wegrestaurants en truckerscafés chauffeurs kunnen bedienen en dat chauffeurs nog kunnen douchen en uit de cabine kunnen komen?  Sanitaire voorzieningen zijn een basirecht voor alle beroepschauffeurs. Teken de petitie!, staat er te lezen in de petitie.

“Basisrechten worden geschonden”

Een woordvoerder van Transporteffect reageert scherp: “Voeding is een basisrecht. Sanitaire voorzieningen is een basisrecht. Die basisrechten worden geschonden. Eens kunnen douchen of eens kunnen verfrissen is ook belangrijk. Je zit uren achter een stuur, je slaapt in een kleine cabine, en dat soms dagen achter elkaar. Eens een deftige maaltijd of een goede douche of verfrissingsbeurt kan dan cruciaal zijn voor de mentale en fysieke gezondheid van de chauffeur, wat bijdraagt tot veiliger verkeer ook.”

Transporteffect kaart deze problematiek al een tijdje aan. “Dit probleem is ernstig. In april bijvoorbeeld kon het zijn dat truckers soms drie dagen niet aan vers water konden raken.” Dat verscheen toen ook in de Nederlandse media. “Wij horen vaak dat er weinig actie is onder de beroepschauffeurs. Wij bewijzen zo het tegendeel! Samen met Europarlementariër Vera Tax en TruckerAppy hebben wij al heel wat actie veroorzaakt. Wij roepen bedrijven op om de deuren niet te sluiten maar hen juist te helpen want douchen, eten en het verzorgen van eigen hygiëne zijn prioriteiten.”

“Wegrestaurants werden verrast, geen zicht op voorzieningen”

Daarnaast heeft de woordvoerder ook rondgebeld naar verschillende wegrestaurants. “Overal het zelfde liedje. Ze werden enorm verrast door de maatregelen. De restaurants sluiten. De sanitaire voorzieningen sluiten bij velen, maar nog niet overal. De vraag is wel echter of dat dan rendabel blijft. Uiteindelijk kost het ook geld die voorzieningen open te houden en als men daar veel verlies door boekt, zal dat ook moeten ophouden. De chauffeurs worden door de overheid volledig in de kou gezet.”