Saoedi-Arabië krijgt dan toch geen zitje in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Rusland, China en Cuba kregen wel een zitje, waartegen verschillende mensenrechtenactivisten protesteren. China en Saoedi-Arabië werd laatst nog beschreven als de “twee grootste misbruikers van mensenrechten” door Human Rights Watch. Dat meldt al Jazeera.

Verschillende activisten willen dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stevig hervormd wordt. Er zijn namelijk verschillende landen in die raad opgenomen die vaak beschuldigd worden van inbreuken op de mensenrechten.

Kevin Jon Heller, professor Internationaal Recht aan de universiteit van Kopenhagen, is zo iemand die deze situatie niet kan begrijpen. “Uiteraard is het spijtig dat er landen die zo weinig aandacht schenken aan mensenrechten in de raad kunnen zetelen. Dat is nu eenmaal het resultaat van de warrige bureaucratie van de Verenigde Naties. Er is geen enkele manier om dergelijke achterkamerdeals tegen te kunnen gaan. Er is geen bewijs nodig dat een land de mensenrechten respecteert om in de raad te komen.” De leden worden verkozen via een geheime stemming.

1 REACTIE