De Thaise overheid probeert opnieuw de studentenprotesten, die al drie maanden duren, neer te slaan. De overheid van Thailand heeft de noodtoestand uitgeroepen, arresteerde minstens 20 activisten en twee van de leiders. Dat meldt al Jazeera.

Door de noodtoestand mag men niet meer met meer dan 5 mensen samenkomen. Online publicaties en nieuws die als “schadelijk” worden geacht voor de nationale veiligheid worden ook verboden. Dat besloot de overheid nadat de studentenprotesten aardig uit de hand liepen. De studenten eisen namelijk politieke hervormingen en willen dat de huidige premier, Prayuth Chanocha, aftreedt.

De laatste druppel voor de overheid viel toen de manifestanten een colonne van de Koning van Thailand blokkeerden. “Het is meer dan nodig om verregaande maatregelen te treffen en de situatie onder controle te krijgen, zodat vrede en orde terug kan keren,” klonk het op de staatstelevisie.

Wat willen de manifestanten?

De manifestanten willen een einde maken aan de regering van Prayuth. Prayuth is een voormalige militaire leider die in 2014 een staatsgreep pleegde. Die staatsgreep maakte een einde aan een decennium van geweld tussen overheid en oppositie. Vorig jaar werden ook verkiezingen georganiseerd. Hij werd opnieuw verkozen, al trekken verschillenden de resultaten in vraag.

Daarnaast willen de studenten de grondwet hervormen. Ze eisen dat de macht van de koning, Koning Maha Vajiralongkorn, wordt beperkt. Nog nooit in de geschiedenis van Thailand werd de macht van de royale familie zo bedreigt. De tegenbeweging is daarom ook zeer heftig. Sirilak Kasemsawat is zo iemand die de monarchie steunt. Aan al Jazeera zei hij dat “de monarchie 700 jaar oud is” en men wil tonen dat “het volk van de Koning van Thailand houdt”. Niet alleen de politie en een sterk deel van het volk steunt de Koning, ook het leger blijft de monarch steunen. Echte hervormingen afdwingen zal dus moeilijk worden.