De Verenigde Staten sloten een nieuwe wapendeal met Taiwan om honderd Harpoon-kustverdedigingssystemen te leveren. De deal is goed voor 2,4 miljard dollar (2,03 miljard euro). China is hier niet blij mee. Het regime in Peking ziet dit namelijk als een bedreiging voor hun veiligheid en erkent Taiwan trouwens niet als apart land, maar afvallige provincie van China. China zal daarom sancties treffen tegen Amerika. Dat meldt onder andere VRT.

De sancties zullen vooral bedrijven raken die betrokken waren bij eerdere wapendeals. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, zal toch doorgaan met de deal. “De defensiecapaciteiten van Taiwan zullen door deze deal verbeterd worden,” klinkt het. Vorige week sloten de twee landen ook een deal voor 135 lucht-grondraketten. Het ziet er naar uit dat Taiwan zich dus stevig aan het bewapenen is.

De vraag rijst dus of het eiland zich meer bedreigd voelt dan ooit tevoren. Na de vele acties van China om Hong Kong onder controle te krijgen, is de angst voor een Chinese aanval niet ondenkelijk. Laatst zei de Chinese president Xi Jinping bijvoorbeeld nog dat “China niet bang is voor oorlog.” “Laat het geweten zijn dat het volk van China georganiseerd is en er niet met ons te sollen valt. Elke actie van unilateralisme of monopolie of eender welke vorm van pesterijen zal eindigen in een doodlopend straatje,” klonk het.