De Syrische president Bashar al Assad is blij met de Russische aanwezigheid in zijn land. Hij beweert dat de zeemacht- en luchtmachtbases in zijn land de Westerse invloeden tegengaan terwijl het geweld langzaamaan afneemt. Dat meldt onder andere Reuters.

Hij zei dat tijdens een interview met het televisiekanaal Zvezda, het kanaal van het Russische ministerie van Defensie, op de vijfde verjaardag van de Russische interventie in Syrië. Die interventie was voor Assad een reddingslijn, want dankzij de Russen kon hij zijn macht opnieuw verzegelen. “Het Russische leger is belangrijk voor de wereldwijde militaire balans. We baten enkel voordeel aan de Russische bases,” klonk het.

Russisch leger in Syrië

De Russische interventie in Syrië begon al in 2015. Eerst waren dat gewoon bombardementen en luchtsteun voor Syrische troepen. In 2017 verzegelde Rusland dan een permanente militaire aanwezigheid na een deal met de overheid in Damascus. Afgelopen augustus zouden documenten gepubliceerd zijn waarin staat dat Rusland meer grondgebied krijgt voor nieuwe luchtmachtbases en militaire havens.

Volgens Washington en de Syrische oppositie zouden de Russen verantwoordelijk zijn voor “oorlogsmisdaden”. Ze beweren dat de Russen verantwoordelijk zijn voor massaverwoesting en dat door hun schuld miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen en duizenden zijn omgekomen. Dat ontkennen zowel Damascus als het Kremlin. Volgens hen viseren ze enkel islamitische militanten en extremisten.