De Belgische overheid is niet verplicht om kinderen van Syriëstrijders terug te halen. Dat blijkt nadat het Hof Van Beroep het beroep van enkele ouders van IS-kinderen heeft verworpen. Zo melden diverse Vlaamse media.

De Belgische staat is volgens het Hof niet verplicht om tien kinderen van IS-strijders, noch hun ouders naar België te halen. Ook de dwangsommen zijn niet verschuldigd.

Een aantal Syriëstrijders uit het Antwerpse, Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, en Adel Mezroui eisten in 2019 dat de Belgische overheid hun 10 kinderen, allen jonger dan 10 jaar, naar België zouden repatriëren. De kinderen zaten vast in kampen in het noorden van Syrië. 

Een rechter in eerste aanleg gaf de gezinnen gelijk. Dat resulteerde in een dwangsom van 5.000 euro op voor elke dag dat geen actie is ondernomen om de kinderen naar België terug te halen.

Het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat de overheid niet verplicht kan worden mensen terug te halen. Niet de Syriëstrijders zelf, maar ook niet hun kinderen. De afstamming van de kinderen kan niet bewezen worden. Er is dus geen DNA-onderzoek dat aantoont dat het wel degelijk kinderen van de Belgen zijn. Of de families naar het Hof van Cassatie zullen stappen is momenteel nog niet bekend.

In Duitsland is begin oktober nog een 20-jarige Syrische ronselaar opgepakt. Die had op 2 oktober in de Duitse stad Dresden nog twee toeristen neergestoken. Hij kwam in 2015 tijdens de piek van de asielcrisis naar Duitsland en was bijzonder geradicaliseerd. De jongeman zat eerder al in de gevangenis in Duitsland en was een fervent aanhanger van Islamitische Staat en ronselde leden en Syriëstrijders voor de terreurbeweging.