Enkele inwoners uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke starten een steunfonds voor hun dorpsgenoot die zijn vriendin verdedigde met een honkbalknuppel. De man mepte met de knuppel zijn belager neer en moet zich nu verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

De feiten dateren van begin 2018 maar de zaak kwam pas deze week voor de correctionele rechtbank. G.D. uit Liedekerke begaf zich destijds naar het station van Liedekerke nadat hij een alarmerend telefoontje had gekregen van zijn vriendin. De vrouw zat op de trein en was bang geworden nadat een Noord-Afrikaanse kerel haar niet met rust liet. Toen G.D., gewapend met een honkbalknuppel, in het station zijn vriendin kwam oppikken, stapte de kerel op het koppel af. G.D. kon een kopstoot van de man ontwijken maar haalde nadien zelf uit met de knuppel.  De aanrander viel daarop bewusteloos neer.

“Hemeltergend”

De initiatiefnemers van het steunfonds zijn verontwaardigd dat G.D. zich voor een rechtbank moet verantwoorden omdat hij zijn vriendin verdedigde. “Het is hemeltergend dat moed en burgerzin afgestraft worden”, luidt het. “Het gebeurt zo vaak dat mensen laf wegkijken als vrouwen worden lastiggevallen of aangerand. Ook bij dit incident, dat begon op de trein, werd het slachtoffer niet geholpen door haar medereizigers. Het helpen van mensen in nood, in dit geval met gevaar voor eigen lijf en leden, moet aangemoedigd en niet bestraft worden.”

Het parket vordert een werkstraf tegen G.D. omdat de aanrander verwondingen opliep. “Niet alleen de aanrander maar dus ook de redder in nood werd aangeklaagd”, vervolgen de initiatiefnemers. “De man moet dus een advocaat onder de arm nemen. Wij willen de betrokkene financieel ondersteunen. We willen dat de rechter de man ook vrijspreekt op basis van de wet op wettige zelfverdediging. Wie solidair wil zijn mag altijd een bijdrage storten op rekening BE06 0636 9681 7622 met de vermelding ‘steun zelfverdediging G.D.’”

2 REACTIES

  1. Wat kun je nog doen als er iemand door een allochtoon lastiggevallen wordt? De politiek doet niets, de politie is totaal gefrustreerd want het parket laat ze toch gewoon gaan en ze worden sowieso uitgemaakt voor racist, op zijn repliek geven kan ook al niet meer…. dus… niets doen of je gewoon zelf laten afkloppen? En dan spreekt men over gebrek aan burgerzin???