Zowel Waals minister voor Gezondheid Christie Morreale (PS) als staatssecretaris voor digitalisering Mathieu Michel (MR) hebben volgens Het Laatste Nieuws positief getest op het coronavirus. Dat laat het kabinet van minister-president Elio Di Rupo en het kabinet van premier Alexander De Croo weten. Intussen blijven experts zoals Geert Molenberghs aandringen op een gedragswijziging en op het belang van het naleven van de strengere maatregelen. Het aantal positieve gevallen verdubbelt nu om de negen dagen. 

De voltallige Waalse regering zit noodgedwongen al sinds woensdag in quarantaine nadat minister Valérie De Bue besmet bleek met Covid-19. Morreale zelf bevindt zich net als staatssecretaris Michel in thuisisolement. 

Alle andere ministers in de Waalse regering hebben negatief getest op corona. In tegenstelling tot de quarantaine voor de Waalse Regering gaat de federale regering niet in quarantaine. Dat zou niet nodig zijn, omdat de laatste fysieke bijeenkomst van de regering al meer dan zeven dagen geleden is. De coronaregels zijn daarbij gerespecteerd. De ministers die niet besmet zijn met het virus blijven dus gewoon verder werken.

De voorbije week zou geen enkel lid van de regering De Croo een rechtstreeks hoog risicocontact met staatssecretaris Michel hebben gehad. De leden van de regering blijven wel waakzaam, zegt het kabinet van de eerste minister nog.

Als er tweede Lockdown komt moet die “veel selectiever” zijn

Biostatisticus Molenberghs waarschuwt intussen nog steeds voor een mogelijke lockdown: “Als we ondanks de maatregelen zouden zien dat de mensen hun gedrag helemaal niet aanpassen, dan gaan we naar een aantal ziekenhuisopnames per dag dat hoger is dan in maart”.

“Wanneer de maatregelen om contacten te beperken niets zouden opleveren dan moet er verder ingegrepen worden en zullen er nog meer beperkingen moeten komen”, laat hij weten.

Pas in het ultieme geval blijft er volgens Molenberghs slechts één oplossing: een lockdown. Die moet in elk geval veel selectiever zijn dan die in Maart. “Er zijn zo weinig problemen met winkels dat ik weinig reden zie om die dicht te doen. Je moet niet snijden waar er geen probleem is”, verduidelijkt hij.

Molenberghs heeft begrip dat men zo veel mogelijk wil vermijden om scholen te sluiten, maar wijst er wel op dat onder bepaalde omstandigheden toch ook op dat vlak zal moeten ingegrepen worden: “De idee dat het stijgt maar dat het nooit meer kan worden zoals in maart, klopt niet. Het kan wel. Stijging, dag na dag, zal nooit meer zo snel zijn als in maart, omdat we toen een periode hadden waarin we geen maatregelen hadden. We wisten niet dat het hier aan het circuleren was en het was hier eigenlijk al volop bezig. Nu weten we het wel en passen we ons gedrag aan. We hopen nu voldoende te doen, maar de voorbije periode deden we niet genoeg.”