Een dag na het ingaan van een humanitair staakt-het-vuren in Nagorno-Karabach beschuldigen Armenië en Azerbeidzjan elkaar ervan de wapenstilstand te overtreden.

Het staakt-het-vuren werd door Rusland bemiddeld en na marathononderhandelingen in Moskou afgekondigd. De wapenstilstand moest de Armeniërs en Azeri’s de kans geven gevangenen en lichamen van oorlogsdoden uit te wisselen.

Azerbeidzjan: “Staakt-het-vuren slechts tijdelijk”

Vrijwel meteen beschuldigden beide partijen elkaar ervan het staakt-het-vuren te overtreden. Volgens de Azeri’s beschoten de Armeniërs zondagmorgen een woonwijk in Ganja, de op één na grootste stad van Azerbeidzjan. Daarbij zouden verschillende doden en gewonden zijn gevallen.

De Azerbeidzjaanse regering maakte later op de dag zelf gewag van een luchtaanval die de Azerbeidzjaanse luchtmacht op Armeense doelwitten in Nagorno-Karabach had uitgevoerd. Bakoe liet eerder verstaan dat het de wapenstilstand slechts als tijdelijk beschouwde.

Twistappel in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië is de Republiek Artsach – beter bekend als Nagorno-Karabach, een etnisch Armeens gebied dat zich in de jaren ’90 afscheurde van Azerbeidzjan. Het christelijke gebied is de facto onafhankelijk, maar officieel hoort het nog bij het Turkssprekende Azerbeidzjan.