De spanningen tussen Turken en Armeniërs in Frankrijk lijken te escaleren. Woensdagavond trokken Turken in de Franse stad Lyon de straat op om Armeniërs te zoeken en ze te provoceren. Ze scandeerden leuzen als “Hier is Turkije” en “Fuck Armenië, we gaan je neuken”. De politie moest massaal ter plaatse komen om de situatie te bedaren, dat melden Franse media

Het conflict situeert zich in feite in Nagarno-Karabach, een regio die officieel tot Azerbeidzjan behoort maar bewoond wordt door bijna uitsluitend Armeniërs. De Armeniërs strijden er momenteel voor onafhankelijkheid, maar Azerbeidzjan en bondgenoot Turkije proberen dat met geweld te verhinderen. Dat conflict wordt nu schijnbaar ook uitgevochten in Frankrijk, waar een grote Armeense en grote Turkse gemeenschap bestaat.

Gisteren blokkeerden Armeense activisten urenlang verschillende Franse snelwegen. Ten gevolge daarvan ontstonden onder meer in Lyon grote gevechten tussen de Armeniërs en groepen Turken, die in het conflict dus lijnrecht tegenover elkaar staan. Er vielen verschillende gewonden, maar daar bleef het niet bij.

Later die dag kwamen in Lyon enkele honderden Turken op straat om de Armeniërs te provoceren. Leden van de ultranationalistische Turkse Grijze Wolven marcheerden door de straten van Lyon en riepen daarbij onder meer “Allah Akbar”, “Waar zijn de Armeniërs?”, “Hier is Turkije” en “Fuck Armenië, we gaan je neuken”. 

De Franse politie moest massaal ter plaatse komen om de situatie te bedaren. Uiteindelijk kwam het door dat politie-optreden niet tot confrontaties met Armeniërs, maar het is wel duidelijk dat de spanningen tussen beide partijen ook in Frankrijk hoog oplopen en dreigen te escaleren. 

1 REACTIE