De Spaanse politie heeft meerdere Marokkanen met Nederlands paspoort gearresteerd die lid waren van “de meest actieve drugsbende van Europa”. Daarmee is de bende ook opgerold. De  bende smokkelde cocaïne naar Europa vanuit Zuid-Amerika en probeerde zelfs 6 ton cocaïne Europa binnen te krijgen. Dat beweert de guardia civil en meldt het AD in Nederland.

De arrestaties vereisten veel internationale samenwerking. De provincies Málaga en Valencia en de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Papendrecht werkten nauw samen om alles tot een goed einde te brengen en de drugsbende succesvol op te doeken. In totaal werden 8 verdachten gearresteerd, waarvan 5 in Spanje en 3 in Nederland. Tijdens de arrestatie werd ook een zeecontainer in Valencia in beslag genomen. In die container trof met 480 kilo cocaïne aan.

Met die arrestatie eindigt een operatie die al van 2019 aan de hang is. Een politieteam in Pontevedra was in de regio Galicië een internationaal wapenhandelsnetwerk aan het onderzoeken. Tijdens dat onderzoek trof met een onderzeeër met drugs aan. Die volgde ze tot aan de Europese grens waar die dan gestopt werd door de politie. De inzittenden werden gearresteerd en de eerste lading cocaïne werd in beslag genomen. Zo ging de bal aan het rollen.

Tijdens dit onderzoek kwamen de Spanjaarden dan in Nederland uit. Daar hadden de leiders van de organisatie zich namelijk gevestigd. Het zouden om allemaal Marokkanen gaan met een Nederlands paspoort. Ze reisden regelmatig naar Spanje om hun ‘collega’s’ te ontmoeten en de organisatie te bespreken. Volgens de Spaanse politie waren verschillende bendeleden al bekend bij de politie voor andere zware criminele feiten zoals afpersing, wapenhandel en zelfs moord.