De Vlaamse scholen moeten tegen de herfstvakantie overschakelen naar ‘code oranje’. Het blijft wel de bedoeling dat alle leerlingen voltijds naar school blijven gaan, al kan voor de tweede en derde graad secundair afstandsonderwijs georganiseerd worden op voorwaarde dat alle leerlingen effectief bereikt worden.

Iets na middernacht bereikten Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de scholenkoepels en de vakbonden na marathonoverleg een akkoord over de coronamaatregelen in het Vlaamse onderwijs.

‘Code oranje’, maar wel voltijds naar school

Er werd beslist dat alle scholen tegen de herfstvakantie van code geel naar code oranje moeten overschakelen. Alle leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs zullen daarbij voltijds naar school kunnen gaan. Wel kan voor de tweede en derde graad secundair afstandsonderwijs georganiseerd worden, op voorwaarde dat alle leerlingen bereikt worden.

In het secundair onderwijs bestaat er de mogelijkheid om met wisselende speeltijden te werken. Ook zullen maaltijden zoveel mogelijk in klasverband worden genuttigd. Het is de bedoelingen dat leerlingen zoveel mogelijk les volgen in vaste klaslokalen waarin ze een vaste zitplaats hebben.

De mondmaskerplicht wordt uitgebreid naar de speelplaats, tenzij ze anderhalve meter afstand in acht kunnen houden. Sportactiviteiten op scholen zullen de regels van de rest van de sportsector volgen. Er mogen dus enkel nog binnen sportactiviteiten plaatsvinden als de afstandsregels gewaarborgd kunnen worden. Douches mogen niet meer gebruikt worden. Kleerkamers mogen wel gebruikt worden, op voorwaarde dat iedereen een mondmasker draagt en als de ruimte na elke klas schoongemaakt kan worden.