Matteo Salvini van Lega is zaterdag voor de rechtbank verschenen omdat hij boten met illegale migranten weigerde te laten aanmeren in Italië. “Machtsmisbruik en ontvoering”, klinken de beschuldigingen. Salvini spreekt van een politiek proces. Dat meldt Belga.

Sinds de explosie van de asielcrisis in 2015 kwamen in Italië honderdduizenden migranten vanuit Afrika illegaal het land binnen. Met het aantreden van een rechtsere regering en Matteo Salvini als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken werd die illegale migratie een halt toegeroepen. Het stoppen van illegale migratie was één van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Salvini en Lega, en daar hield hij zich aan.

Maar nu die regering ontbonden is, willen de Italiaanse instanties Salvini daarvoor laten vervolgen. Het parket beschuldigt Salvini van machtsmisbruik en ontvoering en wilde hem daarvoor vervolgen. Daarvoor werd in de Italiaanse Senaat de parlementaire onschendbaarheid van Salvini opgeheven.

Vandaag verscheen Salvini dan ook effectief voor de rechtbank en ging zijn proces van start. Daags voordien toonde Salvini zich strijdvaardig op Twitter. Hij noemt het een politiek proces. “Ik ga naar het proces met opgeheven hoofd en rechte rug. Als ik opnieuw minister word, zal ik alles precies hetzelfde doen”, aldus Salvini. Ik denk niet dat ik een wet heb overtreden, maar ik deed wat de Italianen van me vroegen.”