Het is officieel. De regering De Croo I overleefde zonet de vertrouwensstemming in de Kamer en kan nu echt van start gaan. Dat meldt Belga. Volgens Vlaams Belang wordt dit de laatste Belgische regering ooit. “Hierna is het met België finito”, aldus fractieleider Barbara Pas. 

Bijna 500 dagen na de verkiezingen heeft ons land nu toch een federale regering. Gisteren en vandaag legde de Vivaldi-coalitie van groenen, socialisten, liberalen en CD&V een regeringsverklaring af. Zonet mochten alle Kamerleden stemmen of ze het vertrouwen geven aan die nieuwe regering of niet.

Zoals verwacht haalde de regering De Croo I genoeg stemmen om de vertrouwensstemming te overleven en kan de regering nu officieel van start gaan. Alle aanwezige leden van de regeringspartijen stemden voor, N-VA, Vlaams Belang en PVDA stemden tegen. De Franstalige CDH en Défi onthielden zich. 

Laatste Belgische regering? 

De oppositiepartijen haalden nog een laatste keer uit naar de nieuwe regering. “Ik heb de indruk dat de ministers geen mondmasker droegen maar een muilband”, aldus Peter De Roover, fractieleider van N-VA. “In 2014 verstopten de regeringsleden, ook de nieuwelingen, zich niet achter de rug van de premier. Als we het hebben over nieuwe politieke cultuur is dit een heel slechte start geweest.”

Vlaams Belang maakte zich sterk dat de regering De Croo I de laatste Belgische regering ooit zal zijn. “Hierna is het met België finito en dan kunnen wij eindelijk met Vlaanderen en Wallonië vooruit”, zei Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas. Ook Dries Van Langenhove had het op sociale media over het einde van België. “Vlaams Belang en N-VA stemden tegen, maar tevergeefs. De regering De Croo 1 is een feit. Het zal de laatste Belgische regering ooit zijn.”