De regering-De Croo zal deze legislatuur twee nieuwe opvangcentra bouwen om illegale immigranten op te sluiten in afwachting van hun uitzetting. Dat schrijft De Tijd. Er komt er één in Zandvliet bij Antwerpen en één in Jumet bij Charleroi.

De Vivaldi-partijen – CD&V, Open Vld, sp.a, Groen, PS, MR en Ecolo – hebben besloten om twee nieuwe gesloten centra te bouwen: één in Zandvliet bij Antwerpen, met een capaciteit van 200, en één in Jumet bij Charleroi, met een capaciteit van 144. 

Gesloten centra liggen moeilijk bij Ecolo

Het akkoord ligt in het verlengde van een masterplan uit 2017. Toen is afgesproken dat de gesloten opvangcapaciteit moest worden opgetrokken tot 1.150. Ook Jumet en Zandvliet werden daarin als nieuwe centra genoemd. Opvallend is dat de toen afgesproken capaciteit in Jumet, dat op het territorium van burgemeester Paul Magnette (PS) ligt, nu wordt omgewisseld met die in Zandvliet, dat op het territorium van burgemeester Bart De Wever (N-VA) ligt.

“De regering voorziet in de noodzakelijke middelen om voldoende capaciteit te voorzien voor de verwijdering van personen in onwettig verblijf, en dat in goede leefomstandigheden. Het masterplan zal, zonder af te wijken van de timing, verbeterd worden om aan de noden te voldoen”, stond te lezen in het regeerakkoord. Dienst Vreemdelingenzaken is al lang vragende partij voor een capaciteitsuitbreiding.

Ook kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) beloofde onlangs de capaciteit uit te breiden. “Er zullen gesloten centra bij komen”, zei Mahdi. “We gaan ervoor zorgen dat mensen die op het einde van een procedure te horen krijgen dat ze niet kunnen blijven, indien dat moet, via gesloten centra uiteindelijk uit het land gestuurd worden.”

De kwestie zou moeilijk liggen bij Ecolo, dat jarenlang harde oppositie voerde tegen het asielbeleid van Theo Francken (N-VA). Om aan hun verzuchtingen tegemoet te komen zouden geen minderjarigen in de centra worden opgesloten. Ook zou zoveel mogelijk gekeken worden naar alternatieven.