De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische staat veroordeeld voor het niet opvangen van asielzoekers. Ons land wordt door de rechtbank verplicht om asielzoekers voortaan per direct op te vangen, wat niet gebeurde sinds de uitbraak van het coronavirus, anders zullen dwangsommen van 2.500 euro per dag betaald moeten worden. Dat meldt Belga

Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land moeten asielzoekers online een afspraak maken voor hun asielaanvraag, om lange wachtrijen aan de loketten te vermijden. Maar daardoor worden asielzoekers bij aankomst in ons land niet meteen opgevangen, wat wel verplicht is, aldus ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Zij dienden klacht in. 

Belgische staat veroordeeld

Vandaag verscheen de zaak voor de Brusselse en Franstalige rechtbank van eerste aanleg in kort geding. De rechtbank ging mee in de argumentatie van de ngo’s en veroordeelde de Belgische staat voor het niet onmiddellijk opvangen van honderden of misschien duizenden asielzoekers. 

De rechtbank verplicht ons land om binnen de 30 dagen maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat asielzoekers in de toekomst wel meteen opvang kunnen krijgen. Na die 30 dagen zal een dwangsom van 2.500 euro moeten worden betaald per dag dat dit niet kan. 

Het kabinet van de kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) laat in een reactie aan Belga weten te onderzoeken hoe ons land het vonnis zal opvolgen. “We gaan bekijken met de diensten wat het resultaat ervan is en hoe het kan opgevolgd worden”, aldus woordvoerster Sieghild Lacoere. 

1 REACTIE