In een interview met VRT NWS pleit Ine Van Wymersch, Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde, voor een volwaardig gerechtelijk arrondissement. Ze suggereert dat criminelen misbruik maken van de taalwet om lichtere straffen te krijgen.

Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch suggereert dat criminelen voor een Franstalige rechtbank lichtere straffen krijgen. “Ik zou als crimineel die een mondje Frans spreekt ook altijd de taalwijziging vragen”, zegt ze tegen VRT NWS.  

Van Wymersch: “Dit gaat niet om communautaire toestanden”

In het ontwerpakkoord dat gesloten werd tussen de PS en N-VA werd gewag gemaakt van een volwaardig gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde. Ze hoopt dat ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de misstanden aanpakt. 

“Dit gaat niet om communautaire toestanden. Elk redelijk mens, van welke partij, kleur, taal ook, ziet in dat dit bezwaarlijk een goed werkend justitieel apparaat genoemd kan worden. ik ben dan ook hoopvol, regeerakkoord of niet, dat minister Van Quickenborne zal inzien dat er moet ingegrepen worden”, zegt Van Wymersch.

“Meestal wordt pas op de zitting ten gronde ineens een taalwijziging gevraagd. Maar zo’n taalwijzing betekent een enorm tijd- en geldverlies, want het dossier moet volledig of toch grotendeels worden vertaald. Daarenboven is de Franstalige rechtbank in Brussel er qua personeelsbezetting niet op voorzien om nog eens alle zaken met een taalwijziging uit Halle-Vilvoorde er bij te nemen”, zegt de magistraat.