Kersvers premier Alexander De Croo (Open Vld) legde deze middag zijn regeerverklaring af in het Europees Parlement. De Vlaams-nationalistische oppositie was niet onder de indruk.

Volgens kersvers premier Alexander De Croo (Open Vld), die omstreeks 14 uur zijn regeerverklaring aflegde, heeft het paars-groene Vivaldi-team “het meest groene regeerakkoord in de geschiedenis van ons land” onderhandeld. De regeerverklaring gebeurde uitzonderlijk in het Europees Parlement, vanwege de coronamaatregelen.

De Croo: “Afbreken is gemakkelijk”

De Croo haalde uit naar wat hij de “polarisering” in de maatschappij noemde. “Afbreken is gemakkelijk, maar het brengt ons nergens. Ruwheid en hardheid hebben de politiek overgenomen, maar wat heeft het ons bijgebracht? Behalve polarisering en onbegrip”, vraagt de liberaal.

De premier noemde jobcreatie “een absolute prioriteit”, beloofde “een uitgesproken pro-Europese koers” en kondigde ook een grondige staatshervorming aan. Daarbij zouden “burgers, middenveld, academische wereld en politieke vertegenwoordigers” betrokken worden.

(Lees verder onder de tweet.)

“Angst” en “positieve woordenbrij”

De Vlaams-nationalistische oppositie leek, afgaande op hun reacties in Villa Politica, niet onder de indruk met de verklaring. Volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover was de toespraak “een positieve woordenbrij, die vooral veel tegenstellingen moet verhullen”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, die samen met zijn partijgenoten kwam opdagen met mondmaskers met daarop de boodschap “Niet mijn regering!”, is evenmin onder de indruk. Hij zag vooral “angst in de ogen” van De Croo, die “een samenraapsel van partijen” moet samenhouden tegenover “een verenigd Vlaams blok”.