De zaakvoerder van café ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ ontzegt voortaan politici de toegang tot zijn zaak. Hij doet dat uit protest tegen de nieuwe verplichte sluiting van de horeca. “Dit is broodroof. En we hopen dat veel collega’s ons initiatief volgen”, zegt Yves Panneels.

Café ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ bevindt zich in het Vlaams-Brabantse Lennik en werd al ettelijke keren verkozen tot beste bierbestemming ter wereld. Maar cafébaas Yves Panneels is boos. Heel boos zelfs. “Vandaag, 17 oktober, is het de Internationale Dag van de Strijd tegen de Armoede”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. “Gisteren heeft de federale regering met één pennentrek tienduizenden mensen richting armoede gedreven. Mijnheer de premier, mijnheer Van Ranst en alle heren en dames ministers die gisteravond vonden dat er ‘een duidelijk signaal moest gegeven worden’, weet dat jullie heel veel mensen in de totale miserie storten. Jullie eigen welvaart daarentegen wordt niet geamputeerd. Op het einde van de maand wordt er geen euro minder op jullie bankrekening gestort.”

“Jullie zijn niet meer welkom”

De cafébaas vervolgt zijn striemende kritiek met een toegangsverbod voor politici. “Wanneer onze zaak opnieuw kan opengaan, weten we nog niet. Maar één ding beloven we jullie plechtig: jullie zijn niet meer welkom. Als protest tegen jullie gebrek aan empathie en uit solidariteit met de collega’s die snoeihard getroffen worden door jullie maatregelen. Blijf maar weg. Tot eind 2025.”

Yves Panneels zegt in gesprek met SCEPTR dat zijn initiatief intussen al vlot gedeeld wordt. “Er zijn al enkele horecazaken die ons voorbeeld volgen”, luidt het. “Politici die er openlijk voor uitkomen dat de sluiting van de horeca een goede maatregel was, die komen er niet meer in. Zo eenvoudig is dat.”

“Neem nu zo’n Van Ranst die komt vertellen dat deze maatregel een voorbeeld was dat ze moesten stellen. Dat hou je toch niet voor mogelijk”, vervolgt de cafébaas. “Dit is geen beleid voeren, dit is gewoon de botte bijl hanteren. Er wordt zelfs niet onderzocht of deze sluiting enig effect zou kunnen hebben. En als het zo is dat sommige horeca-uitbaters zich niet aan de regels hielden, dan had men die ook kunnen sanctioneren.”

“De politici zeggen wel dat ze ons begrijpen, maar dat zijn alleen maar woorden. Als we kijken naar hun daden, dan merk je geen enkele empathie”, zegt Panneels. “Werknemers kunnen nog een werkloosheidsuitkering krijgen, maar de ondernemers hebben gewoon niets. Als hun zaak over de kop gaat, hebben ze geen recht op steunmaatregelen. Veel mensen zijn de wanhoop nabij.”

Yves Panneels vreest dat de politiek zich momenteel blind staart op het coronavirus. “Als we onze economie kapot maken, hebben we morgen ook geen geld meer om onze gewone gezondheidszorg te betalen”, merkt hij op. “Alles wat onze ouders en voorouders hebben opgebouwd sinds de Tweede Wereldoorlog, zijn ze nu kapot aan het maken. En men beseft dat blijkbaar niet. De tak waar we met zijn allen opzitten, wordt door de politiek afgezaagd.”