De personeelsleden van de kerncentrales van Doel en Tihange voerden vrijdag actie tegen de sluiting van de kerncentrales in 2025. “7.000 jobs zullen in het gedrang komen”, klinkt het. “En de elektriciteitsbevoorrading van België zal in gevaar komen.”

De actie werd op poten gezet door het kaderpersoneel en hun vakbond NCK. Maar ze waren niet alleen. Het voltallige personeel van de kerncentrales van Doel en Tihange verzamelden zich vrijdag aan de ingang van de centrale. Zelfs de directie stond achter het initiatief. “Er zullen door de sluiting vele jobs in gevaar komen”, klinkt het.

Ongeveer 7.000 mensen mogen vrezen voor hun job. Dit werd berekend door de vakbond. “Vooral over het lot van de medewerkers in Tihange maken we ons zorgen”, zegt  NCK-vakbondslid Tim Joris. “In Doel betekent de Antwerpse haven dat er nog wat mensen een overstap zouden kunnen maken.”

“Kerncentrales bieden een CO2-vrije en goedkopere bron van energie”

Maar het personeel maakt zich niet enkel zorgen over hun job. Maar ze laten ook weten dat het niet voordelig is om de centrales te sluiten in verband met de elektriciteitsbevoorrading. Een sluiting in 2025 zou ervoor kunnen zorgen dat de Belgische bevoorrading in gedrang komt. “De kerncentrales bieden hier een CO2-vrije en goedkopere bron van energie”, zegt Joris. Ze stellen nu voor om de meest recente centrales, Doel 4 en Tihange 3, langer open te houden.