Paus Franciscus sprak zijn steun uit voor een samenlevingscontract (of homoseksuele unies) voor koppels van hetzelfde geslacht. De Paus maakte deze opmerking tijdens de documentairefilm “Francesco” van de Russische filmmaker Evgeni Afinejevski. De film ging afgelopen woensdag in première tijdens het filmfestival van Rome. De uitspraak wordt door bepaalde kringen gevierd, maar voor conservatief gelovige kringen komt het toch wel als een shock. Dat meldt onder andere de BBC.

In de Bijbel staan enkele referenties naar homoseksualiteit. Uiteraard niet met het woord “homo” of “lesbie”, want dat woord is relatief vrij recent in het algemeen taalgebruik opgenomen. Een voorbeeld van een referentie naar homoseksualiteit in de Bijbel, vindt men in 1 Korinthe, hoofdstuk 6. Daarin staat, volgens de herziene Statenvertaling, het volgende in verse 9 en 10: “Of weet u niet dat onrechtvaardigen het Koninkrijk van God niet zullen beërven? Dwaal niet! Ontuchtplegers, afgodendienaars, overspelers, schandknapen, mannen die met mannen slapen, dieven, hebzuchtigen, dronkaards, lasteraars en rovers zullen het Koninkrijk van God niet beërven.” In de Willibrordvertaling gebruikt men de woorden “schandknapen” en “knapenschenders” in plaats van “mannen die met mannen slapen”.

Scheurt de Kerk los van de Bijbel?

Duidelijke taal dus, maar Paus Franciscus is het daar niet mee eens. “Homoseksuele mensen hebben het recht om een familie te zijn. Ze zijn de kinderen van God en hebben het recht op familie. Niemand mag erdoor op straat gezet worden of moet zich slecht voelen daarvoor,” zegt de Paus in de film. “We moeten een samenlevingscontract of homoseksuele unie scheppen zodat ze juridisch beschermd worden,” voegt hij daar nog aan toe. Het is de eerste keer dat een Paus zo zijn steun uitspreekt voor de Holebi-gemeenschap. Zijn voorganger bijvoorbeeld, Paus Benedictus XVI, geboren als Joseph Ratzinger, noemde homoseksualiteit zelfs een “intrinsiek moreel kwaad”.

De Amerikaanse Jezuïtische priester en auteur, James Martin, is iemand die de uitspraak van de Paus viert. Hij wil ook dat de kerk mensen uit de Holebi-gemeenschap accepteert. Volgens hem moeten zij die sterk tegen homoseksualiteit zijn hun positie herdenken. “De Paus schept nieuwe ruimte voor Holebi’s. Dat zei hij officieel en hij was daar duidelijk over. Hij tolereert homoseksualiteit niet gewoon, hij steunt het echt,” aldus James Martin.

Duidelijke tegenwind vanuit de Kerk

De Amerikaanse bisschop van Providence in Rhode Island, Thomas Tobin, vraagt dan weer verduidelijking bij de uitspraken van Paus Franciscus. Volgens hem is de Paus zijn boekje te buiten gegaan en mag hij niet iets zeggen dat tegen de leer van de Kerk ingaat. In een officiële statement schrijft hij het volgende: “De Paus moet zijn ogenschijnlijke steun voor samenlevingscontracten van Holebi’s verduidelijken. De uitspraak van de Paus gaat duidelijk in tegen wat al zeer lang de leer van de Kerk is over homoseksualiteit. De Kerk kan de acceptatie van wat objectief immorele relaties zijn niet steunen. Individuen die zich aangetrokken voelen tot hun eigen geslacht zijn geliefde kinderen van God en moeten hun eigen persoonlijke mensenrechten en burgerrechten officieel en beschermd zien door de wet. De legalisatie van hun burgerlijke unies die het heilige huwelijk willen simuleren kan echter niet toegestaan worden.”

Ook Ed Mechmann, de directeur van de openbare orde voor het aartsbisdom New York, heeft ook geen begrip voor de uitspraken van de Paus. Hij noemt de uitspraken een serieuze vergissing die tot veel verwarring hebben geleid. “In dit geval moeten we beseffen dat de Heilige Vader duidelijk zich vergist heeft. Katholieken kunnen de legalisatie van homoseksuele unies niet steunen. We moeten ook duidelijk zijn dat hij de leer van de Kerk over homoseksualiteit of homoseksuele unies niet aan het veranderen is.”