De Palestijnen zijn niet te spreken over de aankondiging dat Soedan en Israël willen overgaan tot een normalisering van hun betrekkingen. Dat meldt BELGA. Zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas hebben vrijdag kritiek geuit op het nieuws. Eerder had de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd dat beide landen tot een akkoord waren gekomen

“Dit gaat in tegen de beslissingen van de Arabische tops en tegen het Arabische vredesinitiatief dat goedgekeurd werd op de Arabische en islamitische tops en door de VN-Veiligheidsraad in resolutie 1515”, zo staat in een verklaring van de Palestijnse Autoriteit.

“De weg naar een alomvattende en rechtvaardige vrede moet gebaseerd zijn op internationaal recht… op een wijze die leidt tot een beëindiging van de Israëlische bezetting van het land van Palestijnse staat”, zo klinkt het nog.

Ook Hamas heeft zich negatief uitgesproken tegenover de Israëlisch-Soedanese toenadering. “Het is een politieke zonde die schade berokkent aan de Palestijnen en hun rechtvaardige zaak en die ook schade berokkent aan het nationaal belang van Soedan”, zegt Hazem Qassem, de woordvoerder van de islamitische terreurorganisatie die de Gazastrook controleert. “Dit komt enkel  Benjamin Netanyahu ten goede”, zo klinkt het nog.