Maandagochtend om zes uur werd er opnieuw gestaakt in de gevangenissen. De staking zal in totaal 48 uur duren. Overleg tussen de vakbonden, kabinet Justitie en het gevangeniswezen vindt maandagmiddag al plaats. De vakbonden vragen voor meer tests om het coronavirus te identificeren. 

Afgelopen dagen zijn er veel besmettingen van het coronavirus vastgesteld in de gevangenissen van Hoei en Nijvel. Beide gevangenissen zijn nu in ‘lockdown’. Maar een vakbondsman van ACV, Alain Blancke, reageert daarop: “Onze vrees is bewaarheid geworden.” Het personeel van de gevangenissen vraagt al langer voor extra maatregelen. Zo vinden ze dat er te weinig op het coronavirus wordt getest bij gedetineerden die terugkeren van kort verlof. Ook moesten de bezoeken volgens hun gepauzeerd worden. Hiervoor hield de socialistische vakbond ACOD vorige week al een staking.

Maandagmiddag zitten de vakbonden, het kabinet Justitie en het gevangeniswezen samen voor overleg. “We vragen massalere en frequentere tests om korter op de bal te kunnen spelen”, zegt vakbondsman Alain Blancke. Indien het overleg niet helpt. Komt er waarschijnlijk al een nieuwe staking aan. ACOD diende al een aanvraag in voor een staking van zondag 18 oktober om 22.00 uur tot dinsdag 20 oktober 22.00 uur.