In Waregem is opnieuw een Open Vld’er uit de partij gestapt, zo meldt Het Laatste Nieuws. “Ik wou geen minuut lid zijn van een Vivaldi-partij”, legt gemeenteraadslid Xavier Wyckhuyse zijn beslissing uit. Eerder verliet Open Vld-burgemeester Ward Vergote uit Moorslede ook al zijn partij uit onvrede met de ‘Vivaldi’-regering.

Wyckhuyse kan zich naar eigen zeggen niet vinden in het regeerakkoord dat de Vlaamse liberalen mee onderhandelden. “De verstandhouding met onze lokale afdeling is uitstekend”, zegt hij, “maar het gaat mij puur om het principe”.

Hij gaat voortaan als onafhankelijk raadslid verder in Waregem, waar Open Vld een lijst had samen met N-VA. Onvrede met de nationale koers van zijn partij ligt aan de basis van die beslissing. “Met mijn collega’s in Waregem heb ik absoluut geen probleem. Alles draait bij mij rond Vivaldi. Al jaren sluit Open Vld zich aan bij een centrumrechts beleid en opeens wijzigt die koers volledig. De top van de partij verandert plotseling het geweer van schouder en kiest voor de groenen en de socialisten. Dat gaat er bij mij echt niet in. Ik wou geen minuut lid zijn van een Vivaldi-partij”, zegt hij.

Net als anderen in zijn partij gaf hij de voorkeur aan paars-gele coalitie met N-VA en PS: “De vorige, Zweedse regering, aangevuld met de PS. Dat was voor mij het ideale scenario. Iedereen moest een beetje gommen in het partijprogramma. Nu moeten de liberalen alle belangrijke punten opgeven”, vindt Wyckhuyse. 

Er is volgens de man zeker geen persoonlijke rancune tegenover Egbert Lachaert, maar dat neemt niet weg, zegt hij “dat hij wel zijn kar op spectaculaire wijze gekeerd”. Wyckhuyse kan maar niet begrijpen dat Lachaert eerst zei “dat Ecolo hun programma ritueel moet verbranden” en dat hij er nu “vrolijk mee samenwerkt”.