Vladimir Putin, president van Rusland, wilt het Russisch-Amerikaans ontwapeningsakkoord genaamd New Start met een jaar verlengen. Ook de Verenigde Staten enkele dagen geleden kwamen al met een voorstel voor verlenging voor het verdrag dat in 2021 afloopt.

Het Strategic Arms Reduction Treaty (START) waarin besloten staat dat de Rusland en Amerika het aantal raketten en atoomkoppen zullen verminderen loopt volgend jaar af. Beide landen willen graag een verlenging van het verdrag. Eerder deze week meldde een VS-onderhandelaar dat een ‘principeakkoord was bereikt tussen de twee landen over de verlenging van het verdrag. Maar daar was Rusland niet mee akkoord.

Russisch onderhandelaar Sergej Riabkov zei toen dat de Amerikaanse voorwaarde onaanvaardbaar was. President Vladimir Putin wil nu graag een nieuw akkoord. “Ik stel voor dat we het akkoord nu onvoorwaardelijk verlengen, zodat we de mogelijkheid krijgen om over een nieuw akkoord te onderhandelen met kennis van alle elementen die nodig zijn”, zei Putin op een vergadering van zijn veiligheidsraad.