Samuel Paty, de Franse geschiedenisleerkracht die vorig week door een Tsjetsjeense moslimterrorist werd onthoofd, krijgt postuum het hoogste Franse ereteken, het ‘Legion d’Honneur’. Dat zegt de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer.

Paty werd vrijdag op klaarlichte dag buiten zijn school in Conflans-Sainte-Honorine onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeen. De geschiedenisleerkracht had tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting de Charlie Hebdo-cartoons van de profeet Mohammed getoond.

Paty ontvangt Legion d’Honneur

De Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer kondigde vanmorgen aan dat de leerkracht woensdag postuum het ‘Legion d’Honneur’, het hoogste ereteken van Frankrijk, zal ontvangen. De plechtigheid zal plaatsvinden in de Sorbonne-universiteit in Parijs. 

“Hij wordt ‘commandeur in de Academische Palmen’. Het is symbolisch. Het is de orde die bij de leraren hoort, de wereld van het onderwijs. De martelaar is deze erkenning van het instituut meer dan waard”, zei Blanquer op BMFTV.