Het stadsbestuur van Leuven heeft besloten geen online cantussen meer toe te laten. Dat meldt het studentenblad Veto. Vanwege de coronacrisis wilden vele studentenverenigingen op deze manier toch een cantus organiseren, maar de stad Leuven maakt daar nu een einde aan. 

Ook in Leuven ligt het studentenleven vanwege de coronacrisis helemaal stil. Het verbod op samenkomen in groep heeft ervoor gezorgd dat studentenverenigingen geen activiteiten meer kunnen organiseren voor hun leden, waardoor ook de populaire cantussen geschrapt moesten worden.

Online cantus?

Vele studentenverenigingen organiseerden dan maar online cantussen, waar studenten via bijvoorbeeld Skype konden deelnemen om zo toch nog een vorm van sociaal contact te hebben. Dat was echter niet naar de zin van de stad Leuven, die aan de politie opdroeg om geen goedkeuring te verlenen voor dit soort evenementen en hiertegen op te treden.

Thomas Van Oppens, de Leuvense schepen voor Studentenzaken (Groen) verklaart: “Dit had niets te maken met corona, maar alles met sociale controle”, aldus Van Oppens in Veto. “Hier riskeer je in de problemen te geraken als mensen alleen in hun kot drinken en er niemand is die zorg kan dragen voor die persoon indien die te veel drinkt.”

Verschillende studentenverenigingen reageren teleurgesteld, en ook Vlaams Belang-parlementslid en voormalig voorzitter van Vlaams Belang Jongeren Bart Claes reageerde al op het nieuws. “Het stadsbestuur van Leuven heeft totalitaire trekjes”, aldus Claes. “Zo’n verbod om online te cantussen heeft trouwens nul juridische draagwijdte. Ik hoop dat de studenten daar eens goed mee lachen tijdens het zwartbruine bier.”