De Spaanse regering heeft de sanitaire noodtoestand uitgeroepen over het volledige grondgebied. Dat meldt BELGA. Met uitzondering van de Canarische Eilanden komt er een nachtelijk uitgaansverbod. Dat heeft premier Pedro Sanchez aangekondigd. De noodtoestand zal duren tot begin mei 2021.

De maatregel moet de Spaanse autoriteiten juridisch in staat stellen strengere beperkingen op te leggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “De toestand die we meemaken, is extreem”, zei Sanchez (foto) in een televisietoespraak na een buitengewone ministerraad. Spanje overschreed deze week de kaap van één miljoen COVID-19-gevallen en kampt met een heropflakkering van de epidemie die oncontroleerbaar lijkt.

Sánchez vroeg het parlement in te stemmen met de verlenging van de noodtoestand met zes maanden. Hij zei dat reizen tussen de regio’s zal worden verboden onder de nieuwe regels.

Spanje telt intussen meer dan 35.000 doden en meer dan één miljoen besmettingen

Spanje legde in het begin van de pandemie een van de zwaarste lockdowns op en versoepelde vervolgens de maatregelen in de zomer. Maar net als veel andere Europese landen belandde het de afgelopen weken in een tweede golf. Het land telt nu een van de hoogste aantallen besmettingen in West-Europa. Het totale aantal geregistreerde besmettingen steeg vrijdag tot 1.046.132, terwijl het dodental de 35.000 nadert. Spanje telde begin 2020 meer dan 47 miljoen inwoners

1 REACTIE

  1. Wij verblijven sinds eind vorig jaar in Spanje (Murcia). De mensen die de corona-richtlijnen NIET volgen zijn echte uitzonderingen. Dus ofwel zijn de maatregelen(1,5m afstand, mondkapjes, etc) nonsens die helemaal niet bijdragen aan het inperken van de besmettingen, ofwel zijn er andere reden waarom de besmettingen opnieuw oplopen. In elk geval, wanneer Sanchez zijn slag zou thuishalen, verdwijnt zowat het ganse toerisme en de ganse middenstand in Spanje. Enkel de ambtenaren zullen overleven(of is het juist dit dat links wil?).