Nieuw-Zeeland zegt ‘ja’ tegen euthanasie, ‘nee’ tegen cannabis. Het eiland stemt momenteel voor twee referenda. Een over de legalisering van euthanasie en een voor de legalisering van cannabis voor eigen gebruik. Op het eerste zicht lijkt er op dit eerste referenda vooral ‘Yes’ worden gestemd. De legalisatie van cannabis zal er waarschijnlijk niet doorkomen. Met nog maar 17 procent van de stemmen te tellen, zal het resultaat hoogstwaarschijnlijk niet meer wijzigen.

65,2 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking stemt ‘Yes’ op het referenda over de ‘End of Life Choice Act’. Daarbij geeft Nieuw-Zeeland zijn fiat voor het invoeren van euthanasie voor terminale mensen die nog maar zes maanden te leven hebben. De verkiezingen zullen nog doorlopen tot 6 november. Zo moeten nog vele overzeese stemmers hun stem uitbrengen. Maar dit kan in principe geen verschil meer maken. Nieuw-Zeeland zal het zevende land worden dat een bepaalde vorm van euthanasie toelaat. De wet zal intreden vanaf november 2021.

Nieuw-Zeeland zegt ‘No’ tegen cannabis

Ook over de invoering van cannabis voor eigen gebruik werd een referendum gehouden. De spanning loopt daar wat hoger op. Het verschil in ‘Yes’ en ‘No’ is hier namelijk minder groot dan bij het referendum over euthanasie. Ongeveer 53 procent van de mensen stemt tot nu toe ‘No’. Minister van Justitie Andrew Little benadrukt wel dat de huidige drugwetten in ieder geval zullen herbekeken worden. Daarmee wil het land dat voor mensen bij wie drugsbezit het ergste strafbaarste feit is, vanaf nu gezondheidszorg zullen krijgen in de plaats van een strafrechtelijke vervolging.

Premier Jacinda Ardern (Labour) liet weten aan Nieuw-Zeelands kranten dat ze op beide referenda ‘Yes’ heeft gestemd. Het is nog onduidelijk of die bekendmaking eventueel nog invloed kan uitoefenen op het stemgedrag van de overzeese kiezers. Maar de kans dat er nog een verschil in de uiteindelijke resultaten zullen komen, is bijna onbestaande.