De overheid van Nieuw-Zeeland heeft een deal gesloten met Pfizer Inc en het Duitse bedrijf BioNTech om 1,5 miljoen vaccins te kopen tegen Covid-19. Verschillende landen hebben ondertussen al vaccins besteld. Zo bestelde Egypte recent nog 25 miljoen coronavaccins bij Rusland. Dat meldt onder andere Reuters.

De vaccins zullen in het eerste deel van 2021 moeten toekomen. Viroloog Marc Van Ranst zei eerder op VTM dat de vaccins pas eind 2021 ter beschikking zouden zijn, maar Nieuw-Zeeland verwacht ze blijkbaar eerder. Volgende maand wil het land extra deals sluiten om nog meer vaccins veilig te stellen zodat de 5 miljoen Nieuw-Zeelanders zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech is één van de meest beloftevolle vaccins in Europa en de Verenigde Staten. Rusland beweert ook bijna een vaccin te hebben, het zogenaamde spoetnikvaccin, dat al verkocht is aan onder andere Egypte, India, Brazilië, Mexico, Oezbekistan en Nepal. Het Westen blijft echter sceptisch over het Russische vaccin en zal dus toch voor het vaccin van Pfizer en BioNTech kiezen

Nieuw-Zeeland bijna coronavrij

Nieuw-Zeeland doet het zeer goed qua aantal besmettingen. Het land ging eerder dit jaar volledig in lockdown en wist de transmissies van het virus volledig te stoppen. Ook een kleinere uitbraak in Auckland in augustus werd snel in de kiem gesmoord. Er zijn nu slechts 1.871 bevestigde gevallen in Nieuw-Zeeland in totaal, waarvan 1.801 al hersteld zijn en slechts 25 mensen zijn overleden. Dat staat in schril contrast met de 162.000 coronabesmettingen in België en meer dan 10.000 overlijdens.