Vlaams Belang Europarlementslid Tom Vandendriessche maakt zich opnieuw boos op Google. “Het is niet aan multinationals om te bepalen hoe onze cultuur er moet uit zien”, stelt hij. Het Vlaams Belang veroordeelt de nieuwste gebruikersvoorwaarden bij de internetgigant. “Nadat verschillende e-bedrijven reeds een aanval hebben ingezet op de klassieke Zwarte Piet, moet nu zelfs de roetpiet eraan geloven bij Google. 

Vandendriessche merkt op dat “na de ban op de traditionele Zwarte Piet” het nu de beurt aan “roetpiet” is. Dat noemt het Europees Parlementslid opmerkelijk. “Want de roetpiet was net een politiek correcte manier om de klassieke Piet te vervangen en geen linkse tere zieltjes voor de voet te stoten.”

Google zal de advertenties niet weghalen, maar de advertenties zullen geen inkomsten meer opleveren. “Het is niet aan multinationals om te bepalen hoe onze cultuur er moet uit zien”, reageert Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Deze giganten zouden beter beginnen met eerlijk hun belastingen te betalen in plaats van onze culturele gebruikten te censureren.”

Vandendriessche is zelf de voorbije weken al enkele keren bestraft door Facebook en instagram.

“Google en co moeten het vrije woord promoten, niet afbreken”

Vandendriessche ziet ook een probleem rond digitale censuur en niet alleen rond Zwarte Piet of Roetpiet. “Meer en meer pakken bedrijven als Google, Facebook, Twitter… het vrije woord aan. Ze doen dit door regelrechte censuur – berichten verwijderen, maar ook door ‘shadow banning’ – zodat je niet door hebt dat je geen mensen bereikt, en tegenwoordig meer en meer ook door ‘demonetizing’. Dat is het financieel droogleggen van dissidenten. Onaanvaardbaar.”

Volgens Vandendriessche misbruiken de e-giganten hun monopolie “omdat ze een zodanig groot aandeel van de markt invullen”. Hij pleit ervoor om die bedrijven aan banden te leggen door deze monopolies op te breken en/of door bedrijven als Google juridisch te verplichten om zich te gedragen als een platform”.

Want als Google en co “zich willen blijven gedragen als uitgevers” zullen ze alle “politieke, juridische, fiscale en andere gevolgen moeten dragen van deze ongeoorloofde wanpraktijken”, klinkt het.