Een groep Nederlandse activisten van de organisatie ‘We Gaan Ze Halen’ is op dit moment onderweg naar het Griekse eiland Lesbos om er asielzoekers op te halen en naar Nederland te brengen. Dat meldt De Telegraaf

Enkele weken geleden staken asielzoekers hun eigen opvangkamp op het eiland Lesbos in brand uit onvrede omdat het kamp in quarantaine werd geplaatst na een corona-uitbraak. Er werd halsoverkop een nieuw opvangkamp gebouwd, maar de leefomstandigheden daar zijn volgens de Nederlandse activisten erbarmelijk.

Daarom besloot de actiegroep ‘We Gaan Ze Halen’ zelf naar Griekenland te trekken met een gecharterd vliegtuig en 189 asielzoekers van het eiland Lesbos mee te nemen naar Nederland. Op de luchthaven van Athene werd hun missie echter gestopt door de Griekse autoriteiten.

Hun vliegtuig heeft Griekenland inmiddels verlaten zonder asielzoekers, maar alsnog zullen ze doorreizen naar Lesbos. Ze willen naar eigen zeggen Nederland laten zien dat ze meer asielzoekers moeten opvangen. “We willen als punt maken dat een luchtbrug echt nodig is, of het nu met ons vliegtuig is of een ander. We willen laten zien wat daar plaatsvindt en dat Nederland hier verantwoordelijkheid voor moet nemen.”