Een voormalig kopstuk van de Syrische jihadistische groepering Ahrar al-Sham krijgt al jaren subsidies van de Nederlandse overheid. Dat meldt het Nederlandse radioprogramma Argos.

Labib al-Nahhas was tot begin 2017 woordvoerder van Ahrar al-Sham. Die groepering hangt een salafistische en jihadistische ideologie aan en werd vorig jaar nog als ‘terroristisch’ bestempeld door een Nederlandse rechter. De groepering beging meerdere oorlogsmisdaden en misdaden tegen de burgerbevolking in Syrië.

Oud-kopstuk pleitte ooit voor Amerikaanse steun voor Ahrar al-Sham

Voor de periode van 2018-2021 werd een bedrag van meer dan twee miljoen euro toegekend aan het European Institute of Peace (EIP) voor het projct Empowering Refugee and Internally Displaced Persons Voices (ERV). Van dat geld gaat op zijn beurt een groot deel naar de Syrian Association for Citizen’s Dignity (SACD), waarvan al-Nahhas de programmadirecteur is. Daarnaast krijgt hij voor gemiddeld meer dan 10 dagen per maand een vergoeding van 700 euro per dag als adviseur van EIP.

In het verleden schreef Nahhas een opiniestuk als chef buitenland van de groepering in The Washington Post, waarin hij om Amerikaanse steun en erkenning vroeg. Volgens Nahhas is de informatie over de betalingen “niet correct”. Ook verdedigt hij zichzelf door te stellen dat hij steeds probeerde te voorkomen dat Ahrar al-Sham extremistisch werd. Hij zou uit de groep vertrokken zijn vanwege “onoplosbare verschillen”.