De Nederlandse premier Marc Rutte (VVD) sluit vanaf morgen (woensdag) de cafés en restaurants. De maatregel moet het aantal coronabesmettingen terugdringen.

Rutte maakte de maatregel zopas bekend. Hoe lang de horeca dicht moet, is voorlopig niet bekend. Hotels mogen wel openblijven. Zij mogen ook eten en drank serveren aan hun gasten. Gerechten afhalen of thuisbezorgen is ook nog toegelaten. De verkoop van alcohol wordt dan weer verboden tussen 20 en 7 uur. Ook het bezitten van alcohol na 20 uur is verboden.

Kerken

Naast de sluiting van de horeca voert Nederland nog enkele opmerkelijke maatregelen door. In feestzalen mogen maximum nog dertig mensen samenkomen. Alleen voor kerken en de Tweede Kamer wordt een uitzondering gemaakt.

Jeugdsport wordt nog altijd toegelaten maar officiële wedstrijden zullen niet meer gespeeld worden. Ook de douches en kantines blijven dicht. Het betaald voetbal mag wel doorgaan maar publiek tijdens de wedstrijden blijft verboden.