Nederland ontwikkelde een ademmeter. Die lijkt een beetje op een alcoholtest: je blaast en krijgt resultaat. Nu zie je echter niet of je te veel gedronken hebt, maar of je besmet bent met corona. Die test zou moeten helpen het normale leven weer op gang te brengen. Vanaf volgende maand worden tests uitgevoerd. Mensen die zich laten testen zullen dan zowel de blaastest als klassieke test moeten doen. Dat meldt onder andere de Volkskrant.

De blaastest is sneller, aangenamer en bespaart op wattenstaafjes. Zo kan meer getest worden op een kortere tijd. Iemand die mogelijk besmet is, symptomen vertoont of in contact is gekomen met iemand die besmet is, kan zo zeer snel weten of hij of zij ook besmet is. Dat wil zeggen dat voor de mensen die niet besmet zijn het normale leven sneller op gang kan komen. Daarnaast wordt het zo makkelijker besmette patiënten te ontdekken en isoleren op verspreiding tegen te gaan. Rianne de Vries van Breathomix heeft al enkele tests uitgevoerd. “En de resultaten zijn superpositief”, zegt ze. “Het apparaat doet precies wat we hoopten, namelijk met een hoge nauwkeurigheid tegen de meeste mensen zeggen: jij hebt het in elk geval niet.”

Die tests kunnen ook op strategische plaatsen worden ingezet. Scholen, universiteiten, sportstadions… zouden die tests eventueel kunnen gebruiken om uitbraken te vermijden. Het kost namelijk niets eenmaal je de apparatuur hebt, de uitslag komt onmiddellijk en de zekerheid is hoog volgens hoogleraar innovatieve chirurgische technieken Nicole Bouvy van Maastricht UMV. “Ik geloof echt dat dit de uitkomst gaat worden om de maatschappij weer een beetje op gang te krijgen. Het is een supersneltest: meteen uitslag. En het kost niks,” aldus Bouvy in de Volkskrant.