Het Kremlin organiseert vredesgesprekken tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. Dat meldt al Jazeera. Armenië en Azerbeidzjan voeren nu al meerdere dagen oorlog en door de zware gevechten zijn al honderden slachtoffers gevallen. SCEPTR-journalist Jakob Kürüm sprak op 6 oktober al van zeker 300 Armeense doden.

De oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan begon na een geschil over een gebied dat Nagorno-Karabach wordt genoemd. Nagorno-Karabach is een gebied dat etnisch gezien tot Armenië behoort, maar het behoort formeel tot Azerbeidzjan alhoewel het de facto onafhankelijk is.

De strijd liep al snel uit de hand. Turkije mengde zich naar verluidt ook in de strijd. Er zouden Turkse drones gespot zijn die werden ingezet door het Azerbeidzjaanse leger en volgens de Syrische president Bashar al-Assad heeft Turkije Syriëstrijders naar Nagorno-Karabach laten overvliegen om voor Azerbeidzjan te strijden. Erdogan ontkent echter deze beschuldigingen.

Russische zorgen over Nagorno-Karabach

Armenië heeft een defensieverdrag met Rusland. Dat wil zeggen dat Rusland eigenlijk ook in de strijd betrokken kan raken. Moskou vreest ook dat de oorlog kan gebruikt worden door terroristen en andere militanten om de grens over te sluipen en zo Rusland binnen te raken. President Poetin riep eerder al op tot een staak-het-vuren. Nu is men erin geslaagd de twee landen naar de onderhandelingstafel te roepen in Moskou. Volgens het Russisch nieuwsagentschap RIA is er alvast schot in de zaak en zijn er al enkele basisvoorwaarden voor vrede besproken.