In de zaak van de naaktfoto’s van enkele BV’s meldt BELGA dat Gregory R., de hoofdverdachte in het dossier, is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat wordt ook bevestigd door zijn advocaat. De verdachte betreft een student uit het Gentse die valt op ‘knappe mannen’. Hij zou ook niet aan zijn proefstuk toe zijn. Reeds tijdens zijn middelbare school zou Gregory R. al geprobeerd hebben om naaktfoto’s van zijn leraar te bekomen. De dader zou foto’s en filmpjes misbruikt hebben afkomstig van een Australisch model Erin Mia James. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De naaktfoto’s en filmpjes blijken het werk te zijn van een 22-jarige Gentse student die zich voordeed als de mysterieuze en aantrekkelijke ‘Eveline’. Het zou een tweede man van 27 uit de Kempen zijn die de beelden vervolgens verspreidde op de datingapp ‘Grindr’. Beiden verdachten hebben intussen schuld bekend. Finaal raakten de foto’s en masturbatiefilmpjes van de BV’s breed verspreid in Vlaanderen. 

Pas toen Stan Van Samang een klacht indiende bij de onderzoeksrechter is de opheldering van de zaak in een stroomversnelling geraakt. De 22-jarige Gregory R. zou verklaard hebben dat er geen bedoeling was de BV’s af te persen. Hij deed het naar eigen zeggen “voor de kick” omdat hij “graag beelden van blote mannen verzamelt”.

Gregory R. zou in elk geval niet aan zijn proefstuk zijn. Ook toen hij in de middelbare school zat gaf de jongeman zich al uit voor iemand anders. Hij probeerde zo een naaktfoto van de leraar te ontfutselen. De leraar in kwestie was echter alerter dan de BV’s en stapte naar de politie. Gregory R. is toen niet in beschuldiging gesteld, bij gebrek aan voldoende bewijzen. 

Toch was het via dezelfde techniek van ‘catfishing’ dat hij er in slaagde om aan pikante foto’s en een masturbatiefillmpje van VTM-gezicht Sean Dhondt (36) te geraken. Ook Stan van Samang (41) en presentator Peter Van de Veire (48) liepen, verblind door de schoonheid van ‘Eveline’ met open ogen in de val. Via Gregory R. raakten de beelden en filmpjes in het bezit van een tweede verdachte. Hij is volgens het gerecht de hoofdverantwoordelijke voor de massale verspreiding van de expliciete foto’s en video’s.

Wie is Gregory R. ?

De krant Het Laatste Nieuws publiceerde vandaag een geanonimiseerde foto van de verdachte evenals afbeeldingen van de foto’s die hij gebruikte onder de naam Eveline. Mochten de BV’s iets alerter geweest zijn hadden ze mogelijks kunnen weten dat ze bedrogen zijn. De bekende Vlamingen kregen expliciete foto’s en video’s van een Australisch model, Erin Mia James, te zien. Op haar instagramprofiel zijn diverse sexy foto’s en filmpjes terug te vinden. Wellicht zijn die gebruikt door de dader. 

Ze gingen ook snuisteren in het Facebook-profiel van Gregory R. Die zou, nog steeds volgens de krant, op een appartement in een straat tussen de Gentse jachthaven Portus Ganda en de Dampoort wonen. Zijn vader blijkt overleden. Zijn moeder en stiefvader wonen in Hamme maar blijven begrijpelijkerwijze liever ver uit de schijnwerpers. 

Volgens een ‘voormalige jeugdvriend’ die nu alle contact met Gregory R. verbroken heeft was het een publiek geheim dat hij hetzelfde deed bij zijn leraar: “Iedereen wist gewoon dat Gregory daarachter zat. Komáán. Als je zoiets doet, ben je toch niet goed snik?”

Gregory R. studeerde grafische vormgeving waarna hij ging werken bij een evenementenbureau in Gent. In maart 2020 zou hij daar zijn ontslagen. Vervolgens zou hij aan de slag gegaan zijn bij de socialistische vakbond als werkloosheidsconsulent.

Aan een vriend die ooit op date ging met Gregory R. zou deze toegegeven hebben psychologische problemen te hebben en nam hij ook medicatie. De advocaten van de verdachten waren niet beschikbaar voor commentaar. Vanochtend verscheen hoofdverdachte Gregory R. voor de raadkamer in Brussel. Die liet hem vanochtend vrij onder strenge voorwaarden.