N-VA Kamerleden Theo Francken en Sander Loones pleiten voor extra middelen voor de repatriëring van uitgeprocedeerde vreemdelingen. Ze dienen daarom opnieuw hun amendement op de voorlopige twaalfden in. Op die manier wil de N-VA garanderen dat staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) effectief meer middelen krijgt voor terugkeer. Morgen, woensdag, wordt hierover gestemd in de Kamercommissie begroting. In een interview met  De Standaard had CD&V-voorzitter Joachim Coens op 3 oktober beaamd dat Mahdi alleen kan slagen als hij de terugkeercijfers opkrikt. 

Volgens Francken en Loones focuste Maggie De Block, als minister bevoegd voor asiel & migratie, minder op terugkeer, maar verhoogde zij vooral het budget voor de opvang van asielzoekers: “Elke schijf van de voorlopige twaalfden vroeg de minister meer middelen voor opvang.”

Uiteindelijk verkreeg De Block voor 2020 een totaal Fedasil-budget van 427 miljoen euro. Dat is 165 miljoen euro extra dan onder voormalig staatssecretaris Francken. “Minister De Block liet de opvangkosten voor asielzoekers compleet ontsporen. Het budget steeg onder haar verantwoordelijkheid met maar liefst 63%”, stelt Theo Francken.

Recent toonde De Block zich nog bereid om het aantal asielzoekers uit Moria te verhogen van 12 naar 150. Ze nam die beslissing nadat de partijen Groen en sp.a hadden bekritiseerd dat ons land niet genoeg deed. 

“De Block verlaagde het budget voor terugkeer met één derde”

Bij zijn aanstelling kondigde de nieuwe staatssecretaris voor asiel & migratie Mahdi kondigde aan terug meer te willen inzetten op terugkeer: “Een sterker terugkeerbeleid is absoluut noodzakelijk. Mevrouw De Block verlaagde de voorbije jaren het budget voor terugkeer. In 2020 is het budget met maar liefst 33%, m.n. 3,3 miljoen euro gedaald. Ook in de laatste schijf van voorlopige twaalfden voor het jaar 2020 (maanden november en december), dat morgen in de begrotingscommissie wordt gestemd, daalt het budget voor de kosten van repatriëringen nog eens met zo’n 550.000 euro.”

Kamerlid Sander Loones wil Mahdi alvast de middelen geven om de daad bij het woord te voegen. “Waarom wachten op de begroting van 2021? N-VA wil de nieuwe staatssecretaris al onmiddellijk de nodige middelen geven om zijn beleidsambitie waar te maken. N-VA dient daarom een amendement in op de voorlopige twaalfden. Zodat al in november en december 3,3 miljoen extra gaat naar het budget voor terugkeer. We roepen staatssecretaris Mahdi op om de daad onmiddellijk bij het woord te voegen en de terugkeer van uitgewezen asielzoekers kordaat en humaan uit te voeren”, zegt Loones

De N-VA Kamerleden klaagden tijdens het investituurdebat reeds aan “dat het regeerakkoord niet onmiddellijk uitblinkt in duidelijke beleidskeuzes rond migratie”.

“Gelukkig is in en rond het parlement de laatste maanden heel wat werk verricht om een efficiënter terugkeerbeleid mogelijk te maken. Het rapport van de Commissie Bossuyt bevat een ganse reeks nuttige aanbevelingen,” besluiten Francken en Loones. De N-VA roept alvast op de aanbevelingen van die commissie integraal uit te voeren.