In verscheidene moslimlanden in het Midden-Oosten is zaterdag opgeroepen Franse producten te boycotten. Die oproep kwam er nadat de Franse president Emmanuel Macron had gezworen dat hij geen afstand zou nemen van de karikaturen van de profeet Mohammed, die verboden zijn in de islam.

Macron had dat donderdag nogmaals uitdrukkelijk verklaard, tijdens een eerbetoon aan de leraar Samuel Paty. Die is door een islamist onthoofd nadat hij karikaturen van de profeet aan zijn leerlingen had getoond in een les over vrijheid van meningsuiting.

Ook bij in ons land neemt het protest tegen deze daad van barbarij toen. Zo besteedde ook de Vlaamse leraar Pieter-Jan Goris in zijn lessen aandacht aan de vrije meningsuiting. En in Brussel hebben onbekenden overal afbeeldingen met Mohammedcartoons aangeplakt. Die zijn intussen weer verwijderd door “vrijwilligers en moslimgelovigen”

Op sociale netwerken in diverse moslimlanden nemen de oproepen via Arabische hashtags om Franse producten te boycotten, sinds vrijdag toe. Onder meer in Qatar lieten twee winkelketens weten dat ze  Franse producten uit de handel namen. De universiteit van Qatar kondigde op Twitter aan dat ze de Franse culturele week uitstelde.

Ook in Koeweit werden op de sociale media beelden verspreid van Kiri- en Babybel-kaas die uit de winkelrekken werd gehaald. In Jordanië riep een oppositiepartij op de Franse producten te boycotten.

Last but not least mengde ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich. Hij zei dat Macron “zijn geestelijke gezondheid” moest laten onderzoeken en dat hij “zich moet laten verzorgen”.

1 REACTIE

  1. Het Nederlandse taalgebruik in vele bijdragen op Sceptr is erbarmelijker dan het Nederlands van Sophie Wilmès. Hoe kan je (openings)zinnen zoals ‘Ook bij in ons land neemt het protest tegen deze daad van barbarij toen.’ publiceren? Dit taalgebruik ondermijnt de geloofwaardigheid van Scepr totaal. Doe er wat aan!