Een moskee in de buurt van Parijs moet minstens zes maanden de deuren sluiten nadat het een filmpje had gedeeld met kritiek op de leerkracht Samuel Paty die vorige week onthoofd werd. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. 

Vorig week vrijdag werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd in de buurt van de middelbare school waar hij lesgaf. Eerder had de man in het kader van zijn lessen over de vrijheid van meningsuiting cartoons getoond van de islamitische profeet Mohammed, en al snel bleek dat de aanleiding te zijn van de gruwelijke onthoofding.

Fatwa’s

In Franse moslimkringen was de leerkracht al een tijdje het onderwerp van discussie vanwege zijn Mohammed-cartoons. Zo zouden er zelfs fatwa’s (islamitische adviezen/vonnissen) zijn uitgesproken die opriepen om de man te vermoorden. Een lokale moskee zou daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld als verspreider daarvan.

De moskee had enkele dagen voor de onthoofding nog een filmpje op haar sociale media-kanalen geplaatst met daarin veel kritiek op de leerkracht en diens lessen. Dat was mogelijk de rechtstreekse aanleiding voor de 18-jarige Tsjetsjeen om zijn gruwelijke daad te plegen. 

Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin eist nu de sluiting van de moskee. Ten laatste woensdagavond zal de moskee voor minstens zes maanden de deuren moeten sluiten.