In coronahotspot Molenbeek zijn er 2 pv’s opgemaakt, terwijl de gemeente in relatieve cijfers dé coronahotspot van het land blijkt te zijn. Schort er wat met de handhaving van de coronamaatregelen in het Brussels Gewest? Uit cijfers die Het Nieuwsblad kon inkijken lijkt het alvast van wel. In een week tijd zijn in het hele Brussels gewest slechts 46 pv’s opgesteld in de zes Brusselse politiezones. In de coronahotspot Molenbeek zijn er amper 2 pv’s opgemaakt.

Meer dan de helft van die pv’s (25) zijn opgemaakt in zone Brussel-Elsene. In de politiezone Zuid, waar Anderlecht onder valt bedraagt het aantal pv’s slechts 2. Ter vergelijking: in de zelfde periode zijn in Gent 95 pv’s en in Aalst 35 tussenkomsten genoteerd. Toch was dat niet zichtbaar in het aantal pv’s.

De cijfers hebben betrekking op de week van 28 september tot 4 oktober. Op dat moment was het al duidelijk dat vooral in Brussel het aantal besmettingen sterk aan het oplopen was. Met 46 pv’s lijkt het er op dat handhaving geen prioriteit was.

Volgens de woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is daar een verklaring voor. Vervoort heeft pas per 8 oktober strengere maatregelen uitgevaardigd en in de periode voorafgaand is er volgens haar dan ook vooral ‘sensibiliserend’ opgetreden.

Veel agenten ontmoedigd: “Rechtbanken lijken weinig gevolg te geven aan pv’s en er waren al heel wat vrijspraken” 

Ook opmerkelijke uistpraak: “Het lijkt het ons net dat de Brusselaars de maatregelen behoorlijk goed opvolgen”. Ze wijst er voorts op dat de meeste besmettingen binnenshuis gebeuren en legt uit dat in de regio veel mensen samenwonen in kleine appartementen.

Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) van Molenbeek zegt alvast dat de politie “nooit is verboden om pv’s op te maken”. In Molenbeek werden op twee weken tijd 1.388 besmettingen genoteerd. Dat maakt deze Brusselse gemeente de koploper op het vlak van aantal besmettingen per inwoner.

Maar wanneer men luistert naar Kris Verstraeten, politieman in Brussel-West en afgevaardigde van de vakbond VSOA, hoor je een totaal ander verhaal. Verstraeten legt uit dat veel agenten ontmoedigd raken omdat de rechtbanken weinig gevolg lijken te geven aan de pv’s en er al heel wat vrijspraken waren.

“Krijg het maar uitgelegd aan de groepen moeilijk bereikbare personen. De mensen zijn ook laks. Als ze een politiepatrouille tegenkomen, willen ze hun masker nog eens goed over hun neus trekken. Even later hangt het masker weer onder de kin”, besluit Verstraeten

De gemeente Molenbeek zelf had enkele dagen geleden aangekondigd om wel een ‘coronateam’ in te schakelen maar niet meteen te zullen gaan beboeten. Ruim 10% van alle nieuwe corona-besmettingen in ons land zijn afkomstig uit 4 Brusselse gemeentes: Sint-Jans-Molenbeek, Brussel zelf, Schaarbeek en Anderlecht.