In het Vlaams Parlement ontstond eerder deze week een scherpe discussie tussen enerzijds Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (VB) en anderzijds Vlaams minister van Binnenlandse Zaken en Integratie Bart Somers (Open Vld). Van Rooy wilde weten van de minister hoe hij aankeek tegenover het probleem van gebrekkige taalkennis bij allochtone gemeenschappen en groepen als factor in de coronacrisis. Aanvankelijk bleef de discussie sereen en kalm, maar op een gegeven moment haalde Somers zwaar uit naar Sam Van Rooy, die hij “infantiel gedrag” verweet.

Het debat begon zoals vaak op het scherp van snee maar op het einde kon de minister zijn ongenoegen niet meer verbergen. Hij raakte zichtbaar geïrriteerd door het discours van Van Rooy en haalde vervolgens zwaar uit. Later postte hij zijn tussenkomst ook nog op Twitter. “In crisistijd zoeken sommigen naar een zondebok. Maar groepen geven geen virussen door, alleen individuele mensen doen dat. We moeten hier allemaal samen door. Wijzen op verantwoordelijkheid, maar niet stigmatiseren. Problemen benoemen, maar vooral werken aan oplossingen.”

Sam Van Rooy: “Ik verwees naar cijfers over coronabroeihaarden in de Marokkanse gemeenschap die deze zomer zijn vastgesteld”

In een reactie aan SCEPTR zegt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy dat er regelmatig al eens een heftige discussie plaatsvindt tussen Somers en hemzelf. Maar deze reactie en de kritiek van de minister vindt hij onterecht: “Ik citeerde gewoon wat meerdere dokters hebben verklaard, ik verwees naar cijfers in mijn stad Antwerpen over bepaalde coronabroeihaarden in de Marokkaanse gemeenschap die deze zomer zijn vastgesteld. Dat is door iedereen erkend. Door burgemeester De Wever, door gouverneur Cathy Berx.”

Maar zo leek Bart Somers het niet te hebben begrepen. Enigszins opgewonden en hevig gesticulerend ging de minister verder op zijn elan: “U vindt alleen dat er geantwoord wordt als ik de poujadistische praat herhaal. En dat doe ik niet. Ik antwoord daar onderbouwd op […] Op een infantiele manier probeert u uit mijn antwoord iets af te leiden waarvan u weet dat ik het niet met u eens ben.” 

“Groepen worden niet besmet. Mensen worden besmet. Groepen dragen geen besmetting over. Mensen dragen een besmetting over. En sommige mensen doen dat zonder na te denken, op een onverstandige manier. Andere mensen raken, ondanks dat ze alle voorzorgen nemen toch besmet.”

(lees verder onder deze tweet)

Somers: “Besmettingsgraden zijn niet het hoogst in Antwerpen of in Mechelen, vandaag is dat in Rijkevorsel, Merksplas en Schilde”

“En je vindt ze overal. En ik heb u de gemeenten opgesomd in onze provincie waar de ‘besmettingsgraden’ het hoogst zijn. Dat is niet in Antwerpen, dat is niet in Mechelen. Dat is in Rijkevorsel en Merksplas vandaag. En in Schilde, waar het gemiddelde inkomen en de samenstelling van de bevolking fundamenteel anders is dan in Willebroek. Wel daar ligt de besmettingsgraad hoger dan in Willebroek. Dus stop met dat te proberen, want u doet dat permanent om groepen in de hoek te duwen.”

Van Rooy legt uit dat hij, net als vele anderen vooral de vinger op de zere wonde wilde leggen dat de taalbarrière een belangrijk en cruciaal pijnpunt is: “Dat is namelijk één van de redenen waarom in de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen maatregelen minder goed zijn opgevolgd. Ik vind het dan ook nefast voor de volksgezondheid dat te weinig mensen onze taal kennen.” 

Het Vlaams Belang parlementslid begrijpt de opwinding van Somers niet: “Minister Somers probeert mij weg te zetten als een of andere halve gare die de schuld van alles bij allochtonen legt. Natuurlijk heb ik er begrip voor dat coronamaatregelen voor toeristen die anderstalig zijn ook in het Engels gecommuniceerd worden. Maar dat is iets anders dan dat het in 30 talen van over de hele wereld moet gebeuren,” besluit Van Rooy.  

“Het is aangetoond en evident dat cultureel homogene samenlevingen, waar men ook allen dezelfde taal spreekt, het op vele vlakken beter doen, ook wat de bestrijding van corona betreft. Maar dat wil diversiteitsgoeroe Bart Somers niet geweten hebben.”

 

1 REACTIE