Met de afkondigingen van de nieuwe maatregelen gaan zoals in maart opnieuw veel mensen aan het hamsteren. Zo staat aan de IKEA van Zaventem een ellelange file. “Deze omstandigheden hebben we zelfs niet in het voorjaar gezien”, zegt woordvoerster Julie Stordiau in Het Laatste Nieuws.

Bij vele supermarkten staan er vandaag lange files. Het hamstergedrag dat een ‘lockdown’ met zich meebrengt is opnieuw opvallend te zien. Maar dit keer worden niet enkel wc-papier en voedingswaarden in grote voorraad aangekocht, ook kantoorspullen slaan aan. Nu telewerken opnieuw verplicht wordt, proberen vele mensen nog snel hun laatste benodigdheden te bemachtigen. Zo was er bij IKEA Zaventem zelfs geen plaats meer op de grote parking om de honderden klanten te laten aanschuiven. De rij loopt daar tot op straat.

“Er is geen enkele reden om te hamsteren”, klonk het vrijdagavond tijdens de persconferentie nog bij eerste minister Alexander De Croo (Open Vld). Maar de boodschap lijkt niet bij iedereen overgekomen. “Deze omstandigheden hebben we zelfs niet in het voorjaar gezien”, zegt woordvoerster van IKEA Julie Stordiau in Het Laatste Nieuws. “Om alles veilig te laten verlopen voor de klanten en ons personeel is momenteel slechts één klant per 20 vierkante meter toegestaan, terwijl dat normaal één klant per 10 vierkante meter is.”

Stordiau wil wel duidelijk maken dat het in de winkel niet druk is. Er wordt specifiek de keuze gemaakt door de winkel om het volk binnen te beperken. Om zo de coronamaatregelen toch te kunnen respecteren. “We laten mensen druppelsgewijs binnen en manen iedereen aan om de veiligheidsvoorschriften te volgen en respect te hebben voor mekaar.”