De meeste ontslagnemende ministers van de regering-Wilmès zullen gebruik maken van hun recht op twee voltijdse, door de staat betaalde medewerkers. Dat schrijft De Standaard. Hoewel de meeste partijen voorstander waren van een afschaffing van de regeling, verzette de MR van Georges-Louis Bouchez zich. 

Een federale minister of staatssecretaris die ontslag neemt heeft gedurende de volgende legislatuur recht op twee voltijdse, door de staat betaalde medewerkers. Het systeem dient om te voorkomen dat de voormalige ministers zonder omkadering vallen en moet kabinetsmedewerkers beschermen tegen plotse werkloosheid.

MR wou medewerkers niet opgeven

In het kader van het veel gebezigde mantra van ‘politieke vernieuwing’ waren de meeste partijen voorstander van het afschaffen van het systeem. Die hervorming werd echter geblokkeerd door de MR van Georges-Louis Bouchez. De Franstalige liberalen zouden immers het grootste aantal postjes verliezen. In de regering Wilmès hadden zij er, met inbegrip van het premierschap, zeven.

Volgens De Standaard zouden zeker zes van de tien ontslagnemende excellenties beroep doen op de regeling. Het gaat onder meer om Philippe Goffin (MR), Denis Ducarme (MR) en Maggie De Block (Open Vld).