Tijdens de eerste coronagolf werden onder de toenmalige minister van Justitie Koen Geens (CD&V) meer dan 700 gevangenen vrijgelaten. Ze mochten vertrekken om besmettingen te beperken en zo een corona-uitbraak in de gevangenis te vermijden. Het is iets wat in verschillende landen gebeurde, Marokko bijvoorbeeld dat bijna 6.000 gevangenen vrijliet. Nu blijkt dus ook in België. Dat meldt Sudpresse en HLN.

Begin april werd een koninklijk besluit genomen om corona-uitbraken in de gevangenis te vermijden door de overbevolking tegen te gaan. De Belgische gevangenissen hebben vaak te weinig plaats omdat de capaciteit soms bijna aan het limiet zit. Daarom werden gedetineerden geselecteerd die opnieuw vrij mochten.

508 mochten hun strafuitvoering onderbreken. 209 werden vervroegd vrijgelaten en drie van hen zitten al opnieuw vast omdat ze de vrijlatingsvoorwaarden niet wilden naleven. Er werden ook veel minder mensen in voorlopige hechtenis geplaatst. Volgens de toenmalige minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zou dat zelfs met 12 procent gedaald zijn. Voorhechtenissen met elektronisch toezicht stegen dan weer met 25 procent.