Uit onderzoek van ’t Pallieterke blijkt dat er de voorbije weken diverse klachten zijn ingediend bij het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten (kortweg: Comité P) tegen de politie van Mechelen. Dit gebeurde in de nasleep van de 45 bestuurlijke arrestaties die op zondag 13 september zijn uitgevoerd. Die dag zou een manifestatie tegen de Vivaldi-regering plaatsvinden. Het volledige artikel leest u vanaf vandaag in weekblad ‘t Pallieterke.

Klik op deze link, neem een abonnement en geniet wekelijks van onze onderzoeksjournalistiek.  

Burgemeester Alexander Vandersmissen had een betoging verboden omwille van de veiligheid en omdat de coronamaatregelen niet zouden gerespecteerd kunnen worden. Bij de politie van Sint-Niklaas is intussen ook een gerechtelijke klacht ingediend wegens mishandeling. De man die klacht indiende raakte 10 dagen arbeidsongeschikt (zie foto en medisch attest boven artikel) en verklaart bij zijn vrijlating zware klappen en schoppen te hebben gekregen door enkele agenten. Hij stapte, net als diverse anderen naar het Comité P. Dat zal de zaak nu verder onderzoeken.

Diverse arrestanten zijn naar eigen zeggen ‘proactief’ gearresteerd en betwisten formeel dat zij “de openbare orde zouden hebben verstoord”. Nochtans is dat de reden die door de politie is opgegeven. Of omdat ze het samenscholingsverbod of het betogingsverbod zouden overtreden hebben. Maar dat stemt niet overeen met de verklaringen van  betrokkenen en getuigen. Sommigen wandelden rustig op straat. Anderen werden opgepakt terwijl ze op een terrasje een glas zaten te drinken.

Klik hier en lees onmiddellijk het hele verhaal in ‘t Pallieterke

Personeel café Antverpia getuigt: “Ik zag hoe hij hardhandig op de biljarttafel is gegooid om hem te boeien”

In café Antverpia aan de Korenmarkt stormden politieagenten in burger zelfs binnen om er een man aan te houden. Dit gebeurde volgens de personeelsleden die hun relaas deden aan onze redactie “zonder voorafgaand toestemming te vragen of zij binnen mochten komen”. Agenten zouden er, aldus getuigen, tot achter in de rookruimte van het café zijn gegaan om een man te arresteren. De serveerster en kelner van dienst getuigen: “Meerdere agenten in burger stormden het café binnen. Ze liepen naar achter zonder een woord uitleg en grepen een man vast. Die was er een sigaretje gaan roken. Ik zag hoe ze hem meesleurden en arresteerden en hoe hij hardhandig op de biljarttafel is gegooid om hem te boeien.”

Klik hier en lees onmiddellijk het hele verhaal in ‘t Pallieterke

Mensenrechtenspecialist: “Het lijkt een beetje een buitensporige operatie van de kant van de politie”

t Pallieterke ging op onderzoek en sprak met betrokkenen en getuigen. We vroegen een reactie aan een advocaat gespecialiseerd in Mensenrechten én we noteerden een reactie van de Politie van Mechelen. De burgemeester van Mechelen, Alexander Vandersmissen weigerde ons zelf te woord te staan. Wel reageerde hij maandag in de gemeenteraad. 

De aard van de klachten zijn in elk geval ernstig. We vroegen uiteraard ook een reactie aan de burgemeester van Mechelen, maar ondanks aandringen blijft zijn kabinet verwijzen naar de verantwoordelijkheid van de politie bij de “operationele” invulling van de ordehandhaving.

We beschreven de getuigenissen ook aan een mensenrechtenspecialist. Die stelt zich, net als wij bij ’t Pallieterke, toch heel wat vragen, bij het horen van deze getuigenissen: “Het lijkt een beetje een buitensporige operatie van de kant van de politie. Bij sommige verboden betogingen worden er dikwijls nogal een pak mensen opgepakt en administratief vastgezet. Dat is niet altijd volgens het boekje.”

LEES DIT HELE ONDERZOEK VERDER IN ‘T Pallieterke.