Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) was woensdag op bezoek in het CHC-ziekenhuis van Luik. De minister leek diep onder de indruk van het bezoek en riep meermaals op om extra voorzichtig te zijn. Tijdens de persconferentie achteraf sprak Vandenbroucke, zichtbaar geëmotioneerd. “Dit was echt choquerend en heel triestig”, zei hij met trillende stem.  “Maar als je zo’n eenheid bezoekt waar allemaal patiënten liggen met Covid… Het is echt choquerend hoeveel mensen daar liggen. Mensen van 50 en 60 jaar hier… Geen zeer oude mensen, die allemaal geïntubeerd zijn, die buiten bewustzijn zijn, die daar enorm liggen te lijden van deze ziekte…”.  Intussen roept Steven Van Gucht op “te werken aan een plan B”. Volgens de viroloog dreigt de maximumcapaciteit op intensieve zorgen tegen 6 november bereikt.

Ook diverse Belgische universiteiten komen tot dezelfde conclusie. Elke modelvoorspelling overschrijdt in elk scenario het aantal hospitalisaties van de eerste golf.

De ziekenhuisopnames van COVID-patiënten stijgen nog altijd exponentieel. Nationaal is er een intussen een verdubbeling van het aantal op acht dagen. De stijging evolueert nu ook sneller in Vlaanderen, met een verdubbeling om de zes dagen. Op dit moment liggen er 911 coronapatiënten op intensieve zorgen.

“Aan dit tempo zullen we binnen de twee dagen de kaap van 1.000 patiënten overschrijden en tegen 6 november de kaap van 2.000 patiënten op intensieve zorgen”, waarschuwde Steven Van Gucht (Sciensano) vanochtend op de persconferentie van het Crisiscentrum. “Dat is de maximumcapaciteit die we op dit moment hebben. Er moet dan ook aan een plan B gewerkt worden”, was zijn boodschap aan de politiek.

Elke dag komen er gemiddeld ca. 14.000 besmettingen bij 

Het Crisiscentrum roept op om niet te wachten met het toepassen van de maatregelen, ook al gaan sommige pas morgen in. “Wat we vandaag doen heeft een enorme impact op de piek in november”, verklaarde Van Gucht.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er intussen al meer dan 11.000 mensen overleden aan COVID-19. Tussen 18 en 24 oktober waren er dagelijks gemiddeld 13.858 nieuwe besmettingen, een stijging met 40% tegenover de zeven dagen ervoor. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van Sciensano.

Nog nooit werden er op één dag zoveel patiënten met COVID-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. In de afgelopen 24 uur ging het om 689 nieuwe ziekenhuisopnames, terwijl dat er op het hoogtepunt van de corona-epidemie in ons land op 28 maart, 629 waren.

Er konden op een dag ook 469 mensen het ziekenhuis verlaten, zo blijkt nog uit de rapporteringscijfers. Het verschil maakt dat het aantal ziekenhuisopnames dus steeds verder aandikt, zegt Van Gucht.

Onderzoekers zijn formeel: “Overschrijding van eerste hospitalisatiegolf is onvermijdelijk”

 

Uit simulaties van verschillende Belgische universiteiten blijkt dat een overschrijding van de eerste hospitalisatiegolf onvermijdelijk is. De onderzoekers waarschuwen dat de maximumcapaciteit op intensieve zorgen in ons land mogelijk wordt overschreden indien de maatregelen na 19 november worden versoepeld. “De situatie is uiterst kritiek”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht. 

De universiteiten van Namen, Gent, Brussel en Hasselt/Antwerpen ontwikkelden elk een model om de verspreiding van het coronavirus in België te voorspellen. Het bundelen van de verschillende voorspellingen tot een ‘ensemblevoorspelling’ tot het einde van 2020 moet een zo betrouwbaar mogelijk beeld van de toekomst schetsen. De gezamenlijke voorspelling houdt nog geen rekening met de striktere maatregelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Uit de ‘ensemblevoorspelling’ blijkt dat de hospitalisatiepiek gedurende deze golf wellicht hoger zal liggen dan gedurende de eerste hospitalisatiegolf van maart-mei 2020. Elke modelvoorspelling overschrijdt in elk scenario het aantal hospitalisaties van de eerste golf. Daarnaast zou het versoepelen van de maatregelen na 19 november 2020 leiden tot een scenario waarin de maximumcapaciteit op intensieve zorg van het land net wel of net niet wordt overschreden.

Als de maatregelen van 19 oktober langer dan vier weken worden aangehouden, dooft de hospitalisatiegolf volgens de voorspellingen geleidelijk uit. Daarbij wordt de maximale IZ-capaciteit waarschijnlijk niet overschreden. Verder blijkt dat hoe strikter de maatregelen worden nageleefd, hoe sneller de tweede golf uitdooft.