Vrijdagavond is in het treinstation van Louvain-la-Neuve een 24-jarige Marokkaan gearresteerd die in het bezit was van een machete. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir. De man is gecontroleerd door een veiligheidsagent van Securail. Dat gebeurde omdat hij niet in het bezit was van een geldig vervoerbewijs. Omdat de man een valse identiteit opgaf aan de veiligheidsagenten is de politie erbij gehaald. Het parket van Waals-Brabant heeft intussen een onderzoeksrechter gevorderd. Volgens OCAD, het orgaan dat instaat voor de inschatting van de terreurdreiging blijft het in ons land “relatief rustig in extremistische jihadistische kringen”. 

De politie merkte tijdens het veiligheidsonderzoek op dat de Marokkaan een machete in zijn tas droeg, bevestigt Procureur des Konings Marc Rézette. De verdachte is onmiddellijk aangehouden.“Aan de Securail-agenten gaf deze persoon identiteiten die niet nauwkeurig bleken te zijn. Sécurail belde toen de lokale politie. 

Dit incident volgt, exact één dag na de terreuraanslag op de basiliek Notre-Dame in Nice, waarbij drie mensen vermoord zijn door een moslimterrorist. Eén van de slachtoffers is onthoofd, eveneens met een mes.

In Frankrijk is het hoogste terreurdreigingsniveau afgekondigd. Daar vonden in amper één maand tijd al drie aanslagen door moslimterroristen plaats. “In de huidige context vereist dit incident zeer grondig onderzoek”, aldus het parket van Waals-Brabant. Er is onmiddellijk een onderzoeksrechter gevorderd. Ook vandaag is in Parijs nog een terreuraanslag verijdeld. Een man viel er met een mes politieagenten aan maar is neergeschoten. 

OCAD: “Het is relatief rustig gebleven in extremistische jihadistische kringen in ons land”

Het OCAD, het coördinatieorgaan dat de dreigingsanalyse analyseert, zag enkele dagen geleden geen reden om het dreigingsniveau in België te verhogen. “Tot nu toe is de extreme spanning van het Franse radicale milieu niet naar ons is overgeslagen. Het is relatief rustig gebleven in extremistische jihadistische kringen. Ook op sociale media lijkt het aantal verheerlijkingen van de aanslagen in ons land zeer beperkt,” klonk het bij OCAD.

De vorige baas van het OCAD, Paul van Tichgelt, maakte sinds kort de overstap naar het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) waar hij adjunct-kabinetschef werd. Van Tigchelt stond sinds januari 2016 aan het hoofd van het OCAD. Het is niet zijn eerste ervaring bij een ministerieel kabinet. Eerder was hij ook al adviseur bij Patrick Dewael (Open VLD) toen die minister van Binnenlandse Zaken was tussen 2004 tot 2008. De jongste jaren kwamen ook rechts-extremisten prominenter op de OCAD-lijst te staan.