Marc Van Ranst spreekt over een “ferme maatregel die vooral een signaalfunctie heeft”. Dat zei hij in een reactie op de nieuwe strenge coronamaatregelen van de regering. Hij noemt de sluiting van de horeca voor een maand “een zware hamer” die ook andere landen al hebben bovengehaald. Hij noemde alvast Nederland, maar vooral Frankrijk als inspiratie voor de beslissing om de horeca te sluiten. Ook de invoering van de avondklok heeft volgens Van Ranst een “signaalfunctie”. 

De ziekenhuizen beginnen volgens Van Ranst “opnieuw vol te lopen”, en dan begint de gewone zorg in het gedrang te komen”. Hij zei ook dat er vandaag 10.000 positieve gevallen van corona zijn vastgesteld. 

“Men ziet voor onze ogen de dijken breken. Ziekenhuizen gaan naar plan 1B. Dit houdt in dat een aantal geplande operaties moeten uitgesteld worden. We hadden nooit in deze situatie mogen verzeild geraken. Dat is bijzonder frustrerend,” besluit Marc Van Ranst.