Ze heeft lang gezwegen, maar vandaag sprak Sabrina, mama van Beau, de 15-jarige jongen uit Puurs die slachtoffer werd van zinloos geweld met SCEPTR. Ze vertelt hoe zwaar haar 15-jarige zoon Beau het heeft sinds hij is aangevallen en vernederd door een aantal allochtone jongeren. Een filmpje hierover ging viraal en dat rijt oude wonden open. De jongen was al enkele jaren het slachtoffer van pestgedrag, toen intieme beelden plots gedeeld werden in zijn kennissenkring. Een aangekondigde protestwandeling waartoe is opgeroepen en die zondagmiddag om 14 uur in Puurs zou plaats vinden is intussen door burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) verboden. 

Sabrina vertelt ons dat het filmpje van haar 15-jarige zoon dat viraal ging niet de eerste keer is dat Beau geconfronteerd is met zo’n vorm van vernedering: “Enkele jaren terug, toen Beau een jaar of 13 was had hij, in alle vertrouwen, met zijn toenmalig vriendinnetje intieme beelden via de smartphone uitgewisseld.”    

Iets wat heel wat kinderen én recent ook nog zelfs enkele BV’s al wel eens blijken te doen. In heel wat gevallen blijft het bij experimenten. Maar als zo’n intieme beelden in verkeerde handen terechtkomen, dan is de schade niet te overzien. 

“Op een gegeven moment ontdekte Beau dat intieme afbeeldingen die hij gedeeld had in handen waren gekomen van een vriendinnetje van een ex-liefje,” vertelt mama Sabrina.

Het vriendinnetje zou ook een oogje gehad hebben op Beau. Uit jaloezie zou ze de beelden op een onbewaakt moment, via de gsm van zijn ex-liefje, hebben doorgestuurd naar zichzelf en verspreid. Toen de beelden terechtkwamen in zijn kennissenkring is Beau het slachtoffer geworden van zwaar pestgedrag. Dat scenario herhaalt zich nu, en daarom getuigt ze “opdat mensen zouden beseffen dat pesten echt niet kan”.

“Beau was zelf niet altijd een heilige, maar dat mag geen excuus zijn”

“Beau is zelfs van school veranderd, maar op een gegeven moment zijn die beelden opnieuw beginnen rondgaan, met als gevolg dat Beau daar zwaar van heeft afgezien”. De gebeurtenissen met het filmpje, waarin hij niet alleen geslagen en geschopt is, maar ook vernederd is hebben de herinneringen aan die oude wonde opnieuw opengereten, aldus Sabrina. Beau krijgt nu intensieve psychologische begeleiding om deze nieuwe pijnlijke ervaring te helpen verwerken en een plaats te geven.   

De gebeurtenissen van vrijdagavond, waarbij een wagen met drie inzittenden van allochtone origine zijn ingereden op een steunmanifestatie voor Beau lieten dan ook een diepe indruk na, aldus Sabrina. “Beau voelt zich nu zelfs schuldig om wat er gebeurd is, ook al is dat natuurlijk zijn schuld niet”, vertelt ze.

Sabrina erkent dat Beau in het verleden “zelf zeker geen ‘heilige’ was”. Maar dat mag geen excuus zijn voor wat haar zoon moest doorstaan vindt ze: “Dit heeft hij zeker niet verdiend.” Volgens Sabrina zijn er ook diverse valse profielen aangemaakt, als onderdeel van het pestgedrag, en gebruikt men dat nu tegen haar zoon. Daarom deed ze haar verhaal.

Mama van Beau: “De afkomst van die jongeren doet er niet toe, wat Beau meemaakte zou geen enkel kind moeten ondergaan”

De voorbije dagen vond Sabrina steun in het spontane initiatief van Patrick Van Peteghem, een26-jarige arbeider uit Hoboken. “We kenden elkaar niet,” legt ze uit, “maar ik waardeer zijn initiatief enorm”. Voor Sabrina draait het er zondag om een signaal tegen pesten te geven. “De afkomst van die jongeren doet er absoluut niet toe, wat Beau meemaakte zou geen enkel kind moeten ondergaan”.

Patrick Van Peteghem, de initiatiefnemer van de manifestatie, sluit zich daar volmondig bij aan. Wel toont hij zich verbaasd over de wijze waarop de politiezone Klein-Brabant omging met zijn aanvraag tot manifestatie: “Ik ben eerder deze week gecontacteerd door commissaris De Rynck van de lokale politiezone Klein-Brabant. Daarbij bevestigt men een toelating voor het event. Maar met een maximaal aantal deelnemers van 50 mensen. Ik denk wel dat de verontwaardiging bij meer dan 50 mensen groot is.”

De lokale politie vroeg Patrick in te staan voor stewards, en de coronamaatregelen te respecteren. Een andere voorwaarde bleek dan weer een verbod op “partijpolitieke toespraken of symbolen”. Patrick benadrukt dat hij zelf géén partijpolitieke connecties heeft en ook geen politieke bedoelingen. “Anderzijds kan ik ook onmogelijk verantwoordelijk zijn als politici of politieke partijen ingaan op de oproep.”

“Eigen speeches toegelaten, mits voorafgaand besproken met lokale politie Klein-Brabant”

Bijzonder opvallend is wel het verzoek van de politie in verband met de toespraken. In de communicatie lezen we letterlijk: “Eigen speechen van organisatoren en de mevrouw P. (mama van Beau, Sabrina) toegelaten, mits voorafgaand besproken met lokale politie Klein-Brabant.” Dat het de politie ernstig is met dit verzoek blijkt uit het feit dat tussen haakjes nog eens is benadrukt: “deze verwachten wij nog steeds van jou!”.

Manifestaties toegestaan dus, na voorafgaande controle door de politiediensten. Dat verzoek vond Patrick in elk geval hoogst ongebruikelijk. En net als de mama van Beau is hij eerder iemand die spreekt vanuit het hart, dan vanop een papiertje. Als laatste voorwaarde spoort men Patrick ook aan om “zelf de nodige contacten te leggen met personen of groepen die mee oproepen om aanwezig te zijn om alles in goede banen te leiden”.

Aan onze redactie zegt Patrick nogmaals duidelijk: “Ik heb een oproep gedaan tot een protestwandeling. Zonder partijpolitieke bedoelingen. Als er partijen of politici bij zouden aansluiten kan ik hen dat natuurlijk ook niet verbieden.”

In sommige media is vermeld dat de manifestatie van vrijdag een initiatief was van Facebookgroep Vlaams Front. Dat klopt volgens onze bronnen niet. Tot de manifestatie van vrijdag is opgeroepen door verschillende Vlaams-nationalistische organisaties. 

Dries Van Langenhove: “Koen Van den Heuvel, de laffe CD&V-burgemeester van Puurs, heeft het protest verboden”

Op de Facebookpagina van Vlaams Front is de voorbije dagen wel een oproep gedeeld om aanwezig te zijn. Daarop staan duidelijk de logo’s van onder meer Voorpost, Vlaams Belang en Schild & Vrienden. Een “officiële oproep” tot steun aan de betoging deed de partij niet. Die betoging zou inmiddels verboden zijn door burgemeester Koen Van den Heuvel, zo schrijft VB-Kamerlid Dries Van Langenhove op zijn Facebookpagina en is ons ook bevestigd door de initiatiefnemer:

“Koen Van den Heuvel, de laffe CD&V-burgemeester van Puurs, heeft het protest verboden. Normaal zou ik daar mijn middelvinger voor opsteken, zoals bij de Mars tegen Marrakesh. Het is immers niet aan een burgemeester om te beslissen wie er wel of niet mag betogen, en al zeker niet als we te maken hebben met een laffe burgemeester die de gevolgen van de massamigratie voor zijn gemeente niet durft erkennen. Van den Heuvel ging zelfs zo ver dat hij de aanslag van 3 allochtonen op het protest vrijdag in de schoenen wou schuiven van de aanwezige Vlaams-nationalisten. “Ze hadden maar niet moeten komen”, klonk het. Degoutant.”

Van Langenhove zegt nog dat hij “niemand wil oproepen om niet te gaan”. Maar zelf zal hij er niet bij zijn, omdat hij “weinig zin heeft om in coronatijden ambras te gaan maken met Vlaamse politieagenten die het sowieso al moeilijk hebben”.

“Dat zou de aandacht alleen maar wegtrekken van onze boodschap,” benadrukt Van Langenhove. De mama van Beau en Patrick lieten in elk geval weten wel van plan te zijn aanwezig te zullen zijn voor een moment van vreedzaam protest. “Mocht de situatie uit de hand lopen, ga ik direct naar huis,” laat ze weten. Van Peteghem rekent erop dat de lokale autoriteiten respect zullen hebben voor de manifestatie.